STAVKA?

V primeru »črnega scenarija«: sodniško društvo za začetek stavkovnih aktivnosti, napovedujejo tudi protestne shode

Odločajo se še o tem, ali bodo zoper državo vložili kolektivno ali individualne tožbe.
Fotografija: Vesna Bergant Rakočević, FOTO: Blaz Samec
Odpri galerijo
Vesna Bergant Rakočević, FOTO: Blaz Samec

Slovensko sodniško društvo je izglasovalo začetek stavkovnih aktivnosti v primeru »črnega scenarija«, je danes za STA povedala predsednica društva Vesna Bergant Rakočević. V primeru neizpolnitve ustavne odločbe do 4. januarja napovedujejo tudi protestne shode, odločajo pa se še o tem, ali bodo zoper državo vložili kolektivno ali individualne tožbe.

Po prepričanju Bergant Rakočević je ponedeljkova ponudba pravosodnega ministrstva, da z interventnim zakonom sodnikom zagotovijo dodatnih tisoč evrov bruto plače na mesec, le »taktika sprožanja podpore splošne javnosti proti sodstvu, ki se je v preteklosti že izkazala za učinkovit način nereševanja problema«.

image_alt
Pirc Musarjeva ima prenizko plačo? Tu je njen odgovor

Predsednica sodniškega društva je retoriko zaostrila po ponedeljkovi izjavi premierja Roberta Goloba v pogovoru za TV Slovenija, da so »sodniki svojo prednost dobili v tem, da je bil njihov del najprej izpogajan«, ter da posebnega dogovora glede plač sodnikov ne bo, saj mora vlada najprej doseči dogovor z ostalimi sindikati.

»Tukaj ne gre za nikakršno pogajanje o plačah v javnem sektorju, ampak gre preprosto za izvršitev odločbe ustavnega sodišče,« je Rakočević Bergant opozorila za TV Slovenija.

Bodo zoper državo vložili kolektivno ali individualne tožbe?

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je, kot smo že poročali, sicer potrdila, da so na ministrstvu pripravili nov predlog reševanja sodniških plač v obliki interventnega zakona. A je ob tem ocenila, da v koaliciji za to rešitev ni podpore.

Kot je za STA dodala Bergant Rakočević, v sodniškem društvu še razpravljajo o tem, ali naj uporabijo izključno pravna sredstva, pri čemer je dilema, ali naj zoper državo vlagajo kolektivne ali individualne tožbe. Je pa občni zbor društva izglasoval, da se v primeru črnega scenarija pristopi k stavkovnim aktivnostim, po zgledu sestrskih organizacij na Hrvaškem in Portugalskem. O načinu, kako bodo te izredne ukrepe izvajali, pa še niso odločali, je navedla.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije