PRIREDITEV

V Adergasu so že šestič kukali v špajzo (FOTO)

Pod Krvavcem pripravili prireditev, na kateri so predstavili ajdo in ozimnico.
Fotografija: Obiskovalci so bili navdušeni nad dobrotami iz špajze. FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Obiskovalci so bili navdušeni nad dobrotami iz špajze. FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar

Vaščani naselji pod Krvavcem radi pokažejo svoje izdelke, želijo pa si tudi druženja. Zato so člani Kulturno-umetniškega društva (KUD) Pod lipo iz Adergasa in gospodinje iz Adergasa, s Trate, iz Velesovega in Praprotne Police letos že šestič po vrsti pripravili prireditev Pokukajmo v špajzo.
Luisa Sirc je ponudila košaro ajdovih žemljic z gobovo pašteto.
Luisa Sirc je ponudila košaro ajdovih žemljic z gobovo pašteto.

Triindvajset gospodinj je predstavilo ozimnico, okusne marmelade, sadne sokove, posušeno sadje, potice in mesnine, rdeča nit večera pa je bila ajda, ki se vrača na naše mize. Obiskovalci, ki so dvorano v Adergasu napolnili do zadnjega kotička, so vse dobrote lahko brezplačno pokusili.
 

Po ječmenu seje ajdo


V kulturnem programu so sodelovali člani domačega KUD Pod lipo Adergas. Obiskovalci so z nastopajočimi ubrano zapeli pesem Po Koroškem, po Kranjskem že ajda zori, Monika Ribnikar in Franci Sirc pa sta predstavila pridelavo, uporabo v kulinariki in tudi zdravilne učinke ajde. O njeni pridelavi se je s kmetom Petrom Ahčinom, po domače Šimenčevim iz Praprotne Police, pogovarjala Angelca Maček. Povedal je, da ajdo seje okrog sv. Magdalene na njivo, kjer so prej poželi ječmen.

Okusno domačo salamo je ponudil Tone Rozman, Slemčev iz Praprotne Police.
Okusno domačo salamo je ponudil Tone Rozman, Slemčev iz Praprotne Police.

Na leto je pridela približno tisoč kilogramov. Zanimiv je bil tudi pogovor s kuharskim mojstrom Jožkom Bukovinskim o jedeh, ki jih največ kuha iz ajdove moke. Kot pravi, so zelo okusni ajdov biskvit, žlikrofi iz ajdove moke ter tortelini z dimljeno postrvjo z ajdovo moko.

Gospodinje so letos prinesle veliko najrazličnejših oblik peciva in kruha iz ajdove moke. Nataša Selan s Trate je napekla piškote in lepo zapečen kruh iz ajdove moke, Francka Ahačič je pripravila okusne ajdove žgance, zabeljene z domačimi ocvirki, Jelka in Brigita Plevel iz Adergasa sta prinesli rulado iz ajdove moke, Barbara Rezar-Grilc pa ajdov kruh z banano.

Pridne gospodinje so pripravile jedi iz ajde in ozimnico.
Pridne gospodinje so pripravile jedi iz ajde in ozimnico.

Suzana Martinjak iz Velesovega je navdušila s pecivom in ajdovimi poljubčki, Marinka in Marjan Kepic iz Praprotne Police pa z ajdovim kruhom z orehi, ajdovimi mafini z medom, ajdovo potico s skuto, kašo z rozinami. Sirovi štruklji Verike Sirc iz Adergasa so bili tako okusni, da niso vzdržali do prestavitve v dvorani, ker so jih že prej pojedli.

Magda Selan, Mlačeva s Trate, je spekla zelo okusno ocvirkovko, Nataša in Minka Zupin iz Praprotne Police pa sta prinesli iz špajze ajdov kruh, ajdove piškote in ajdovo potico, medenjake in domači narezek.
 

Pohvala za pridne gospodinje


Francka Bašelj, Kodranova iz Velesovega, je sodelovala z ajdovim kruhom z orehi in okusnimi ajdovimi palačinkami s slanim in sladkim nadevom, Anica Bukovinski pa je prispevala ajdovo rolado, ajdovo kašo, ajdov kruh in govejo salamo. Francka in Jana Čebašek iz Velesovega sta se izkazali z ajdovimi štruklji z orehi, skuto in ajdovo rulado.

Prvič pa je na prireditvi sodelovala​ Francka Galjot iz Velesovega z ajdovo kašo in ajdovimi žganci z ocvirki. S samimi dobrotami so sodelovali še Irena in Katja Čimžar, Olga Ogris, Angelca, Urška in vnukinja Ajda Maček, Monika Ribnikar ter Luisa Sirc in Angeli in Tone Rozman.


Angelca Maček je za organizacijo in izvedbo prireditve prejela številne pohvale, obiskovalce je popeljala tudi med mize, polne domačih dobrot, največ s kmetij. Namen razstave in degustacije je bil pokazati mladim, kaj vse so nekdaj babice in mame pripravile za obdaritev pridnih otrok.
Pohvalo vsem sodelujočim, Angelci Maček in predvsem gospodinjam, je izrekel predsednik KUD Pod lipo Adergas Franci Sirc.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije