KLIC NA POMOČ

V 11 dneh mora zbrati 70.000 evrov, če ne bo s sinom invalidom ob dom

Helena Čampa bo s sinom invalidom ob dom, če ne odkupi preostanka hiše. Njeni prijatelji in znanci so začeli zbiralno akcijo za po 10 evrov.
Fotografija: Helena in Nik Fotografije: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Helena in Nik Fotografije: Dejan Javornik

LOG PRI BREZOVICI – Zgodbe mater, ki rodijo invalidne otroke oziroma otroke s posebnimi potrebami, so bridke, in niti ta, 50-letne Helene Čampe, ni izjema. Njen drugi sin Nik v 17. letu življenja potrebuje 24-urno nego, saj je zaradi možganskih poškodb invalid in epileptik. Zdaj pa samohranilki z dvema otrokoma grozi še, da bodo izgubili streho nad glavo!

Helena in Nik Fotografije: Dejan Javornik
Helena in Nik Fotografije: Dejan Javornik

Od njegovega rojstva je družina, v kateri je še Nikov starejši brat, ki zdaj študira, zamenjala več bivališč. Pred dobrimi desetimi leti pa so se – skupaj s takratnim Heleninim partnerjem, ki ni oče otrok – preselili na Log pri Brezovici in življenje se je za Nika obrnilo na bolje, pravi njegova mama: »Prej cele noči ni spal, tukaj pa se je spremenil v nekaj mesecih. Rad ima naravo, ki je tukaj blizu.«
 

Na kredit


Hišo sta za 174.000 evrov kupila s kreditom, zraven vrta, ki je eden Nikovih najljubših kotičkov, je ob vratih dvigalo, s katerim ga dvignejo v njegovo nadstropje, tam biva v velikem napihljivem bazenu, obloženem z blazinami, ki deluje kot neke vrste stajica. »Nima občutka, na stolu se obrne in pade. V vozičku, prilagojenem za sprehode, ne more biti ves dan, tukaj pa je varen,« ljubeče pojasnjuje mama, medtem ko mu menja plenico.

Hiša ima dvigalo za Nika.
Hiša ima dvigalo za Nika.

S partnerjem sta se razšla dve leti po vselitvi. »Potem ko se je odselil, je še nekaj mesecev plačeval kredit, nato sem vse prevzela jaz,« pove Helena, ki družino preživlja z okoli 800 evri na mesec. Ko sta s partnerjem delila premoženje, ji je pripadla četrtina hiše (za katero še danes odplačuje kredit), njemu preostanek.

Toda resnične težave so sledile po partnerjevem osebnem stečaju pred dvema letoma: »Njegove tri četrtine hiše so zdaj pristale na dražbi. Zadnja je 5. februarja, cena za tri četrtine je 70.000 evrov. Kmalu lahko ostanem brez strehe nad glavo, preostanek denarja pa ne bo zadostoval niti za poplačilo kredita, ki mi bo še ostal.«

Dražba bo 5. februarja.
Dražba bo 5. februarja.

Helena nerada tarna, še manj javno: »Borim se do konca; težko mi je, ampak tega ne kažem.« Kako bo po petem naslednjega meseca, ne ve, zaveda pa se tega: »Ne morem si privoščiti najema in tveganja, da nas čez nekaj mesecev vržejo ven. Tu imamo dvigalo, voziček, stolček za hranjenje …« Kako torej obstati? Z zbiranjem denarja. Toda 70 tisočakov?! Ideja, ki se je v minulih dveh dneh silovito širila med ljudmi po facebooka, je preprosta, iskrena in človeška.


»Mogoče pa lahko stopimo skupaj in pomagamo. Dovolj bo že nakazilo 10 evrov, če se bo moj poziv dotaknil vas in če ga posredujete ljudem, za katere veste, da bi pomagali,« so pisale in delile njene prijateljice v pozivu, ki gre naokrog. Sedem tisoč dobrih ljudi bi zadoščalo za odkup doma samohranilke in dveh sinov.


Ne moremo zamižati


Helena pojasni, da so akcijo sprožili njeni prijatelji, znanci: »Ker sem gasilka, so mi v našem gasilskem društvu omogočili, da zbiramo nakazila transparentno, prek njihovega računa. Tako smo počeli že z zamaški, ki smo jih za Nika zbirali pred leti.« Andrej Gubič, predsednik PGD Log pri Brezovici, pa opomni, da je Helena gasilka bolničarka: »Lani je pomagala tudi pri kolesarskem maratonu, ki je pri nas potekal po nedokončani cesti.« Na repu kolone se je zgodila nezgoda, trije kolesarji so doživeli nesrečo, glavnina pa je odpeljala naprej. »Prav Helena in njena sogasilka Marina Kokalj sta prišli prvi, oskrbeli ranjene ter jih prepeljali na urgenco,« Gubič ponosno pohvali Helenino požrtvovalnost.

Zdaj je v situaciji, v kakršni bi marsikdo vrgel puško v koruzo, a upa na pomoč dobrih ljudi, ki se jim tudi po tej poti zahvaljuje za številne odzive in podporo. Še najpomembnejša je ta trenutek finančna: »Ni neizvedljivo. Po prvih odzivih sem postala zelo optimistična.«


Aktivirali so se posamezniki iz občine, ki iščejo morebitne rešitve, odzval se je tudi župan Miran Stanovnik: »Občina Log-Dragomer tega denarja nima na tak način, kot ga ona potrebuje. Sem se pa na polno vključil privatno in iščem pomoč. V Heleninem primeru ne moremo zamižati.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije