OBISK V UGANDI

Urška Klakočar Zupančič čustvena v Afriki, omenila je tudi otroka

Pravi, da se bo novembra vrnila v Ugando s svojima otrokoma in nekaterimi poslanci.
Fotografija: Šefinji DZ naj bi se izpolnile sanje. Na obisku v centru za živali je bila več kot šest ur. FOTO: Zaslonski Posnetek, Twitter
Odpri galerijo
Šefinji DZ naj bi se izpolnile sanje. Na obisku v centru za živali je bila več kot šest ur. FOTO: Zaslonski Posnetek, Twitter

Na povabilo predsednice parlamenta Ugande Anite Annet Among in predsednice poslanske zbornice Ruande Donatille Mukabalisa je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič z delegacijo na uradnem obisku v Ugandi in Ruandi. O njenem obisku je pisalo nekaj ugandskih medijev. Novinar portala newvison.co.ug je s Klakočar Zupančičevo preživel dan.

Čustvena predsednica slovenskega državnega zbora, piše ugandski portal, je z ugandskim ministrom za turizem Bahindukom Mugarrom Martinom obiskala ugandski izobraževalni center za ohranjanje divjih živali (UWEC), kjer je posvojila osirotelo šimpanzinjo. Poimenovala jo je Urska, kar v prevodu pomeni energična, in se zavezala, da se bo zavzemala za blaginjo živali.

Obisk tega živalskega centra je po pisanju medija trajal več kot šest ur. Ob tem je dejala, da so se ji uresničile sanje. Hranila je žirafe, šimpanze in božala osle, kamele, nato pa je imela večerjo na obali.

Urška Klakočar Zupančič je v izobraževalnem centru za ohranjanje divjih živali Uganda posvojila šimpanzinjo Ursko. FOTO: Twitter/uwec
Urška Klakočar Zupančič je v izobraževalnem centru za ohranjanje divjih živali Uganda posvojila šimpanzinjo Ursko. FOTO: Twitter/uwec

V Ugando se bo vrnila še letos z otrokoma in nekaj poslanci

»Veste, bogastvo se ne meri v tem, kako velika je država ali koliko denarja ima. Meri se v toplini ljudskih src in tukaj se počutim sprejeto,« je dejala za Newvision in dodala, da se bo zagotovo vrnila v Ugando z družino in nekaterimi slovenskimi poslanci še novembra letos. »Vrnila se bom s svojima otrokoma, da bi vse to doživela, in upam, da bosta lahko gradila odnos do vsega, kar obstaja na tem planetu,« je dejala.

Menda je živalskemu centru donirala 300 evrov za blaginjo živali  in obljubila, da bo mesečno nakazovala nekaj denarja, pišejo ugandski mediji.

Krepitev odnosov med Slovenijo in Ugando

Pred obiskom živalskega vrta se je Klakočar Zupančičeva srečala s predsednico ugandskega parlamenta Amongovo, s katero sta se pogovarjali o krepitvi odnosov in trgovini. »Menim, da moramo odpreti vrata ne le v Evropi, temveč tudi ostalim celinam, še posebno Afriki, ki je kontinent prihodnosti,« je dejala.

Želi si, da bi Slovenija začela trgovati z Ugando, to državo pa je opisala kot proizvajalko najboljše kave na svetu. Z ministrom Mugarrom sta izpostavila tudi morebitno sodelovanje med slovenskim in ugandskim zoojem, Klakočar Zupančičeva pa je poudarila tudi, da je Slovenija visokotehnološka država, ki bi lahko svojo tehnologijo delila v Ugandi.

Minister je zaključil, da je Slovenka postala ambasadorska UWEC  in ambasadorska za ohranjanje divjine.

Predsednico državnega zbora je na mednarodnem obisku v Afriki spremljala poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, sicer nekdanja novinarka na RTV Slovenija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije