MILEJŠE ZIME

Toliko jih še ni bilo: letos jih v Sloveniji prezimuje rekordno število (FOTO)

Milejše zime in prilagoditev na alternativne vire hrane omogočajo boljše preživetje.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar, Delo

V zadnjih letih v Sloveniji člani Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) tudi pozimi opažajo vse več belih štorkelj. Do letošnje zime je največ belih štorkelj v Sloveniji prezimovalo v zimi 2014/15, in sicer 10. Letos jih že 11, in sicer v Ivančni Gorici, Dolenjem jezeru, Logatcu in okolici Pragerskega ter Rač.

Zaradi vse milejših zim v Evropi lahko bele štorklje pri nas tudi pozimi najdejo dovolj hrane za preživetje, zato prezimovanje štorkelj po letu 2000 postaja vse običajnejše. »Res je, da na 'zimskem jedilniku' ni žuželk, dvoživk in plazilcev, ki jim sicer gredo čez leto zelo v slast, a imajo na voljo še veliko drugega. Pozimi se več prehranjujejo z malimi sesalci, raki in ribami, kot denimo sive čaplje.

Prva prezimujoča bela štorklja v Sloveniji je bila registrirana leta 1973. FOTO: DOPPS
Prva prezimujoča bela štorklja v Sloveniji je bila registrirana leta 1973. FOTO: DOPPS
Od leta 2000 je vsako zimo prezimovala vsaj ena bela štorklja, v zadnjih letih pa število narašča. Videti je, da so nekateri pari kar opustili selitev – npr. par v okolici Rač tam prezimuje že več let zapored.  

Prezimovanje v Sloveniji je boljše kot selitev

Razlog, da se nekatere populacije belih štorkelj ne selijo, je tudi prilagoditev na alternativne vire hrane. »Bele štorklje zelo rade zahajajo na odprta smetišča, kjer se prehranjujejo praktično z odpadki. Populacija belih štorkelj v Španiji, ki gnezdi v bližini odprtega smetišča, se pravzaprav sploh ne seli več. Tudi naše štorklje rade zahajajo na smetišča, sicer ne v Sloveniji, saj nimamo ogromnih odprtih smetišč, ampak pa na selitveni poti in prezimovanju v Afriki, kar so nam pokazale naše raziskave selitvenih poti mladih belih štorkelj. Tudi v Nemčiji so ugotovili, da njihove štorklje niso preveč zahtevne glede 'sonaravnosti' svojih prehranjevališč. Štiri od šestih štorkelj, vključenih v raziskavo, so skrajšale svojo selitveno pot in prezimovale na smetiščih v Maroku,« pojasnjujejo pri DOPPS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije