KORONAVIRUS V SLOVENIJI

V nedeljo malo okuženih, Logarjeva razjasnila, zakaj zapirajo šole

V nedeljo ob 1.774 PCR-testih potrdili 287 okužb z novim koronavirusom, umrlo šest covidnih bolnikov
Fotografija: FOTO: Clodagh Kilcoyne, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Clodagh Kilcoyne, Reuters

V nedeljo so opravili 1.774 PCR-testov in potrdili 287 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je bil 16,2-odstoten, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa se je znižalo za eno, na 943. Hospitaliziranih je 526 covidnih bolnikov, 112 na intenzivni negi. Šest oseb s covidom 19 je v nedeljo umrlo.



Hospitaliziranih je 27 covidnih bolnikov več kot dan prej, medtem ko se v enotah za intenzivno terapijo zdravijo trije manj kot dan prej. V domačo oskrbo so v nedeljo odpustili 16 oseb.

Slovenija je tako kot celota še vedno v oranžni fazi vladnega semaforja epidemije, vendar pa se z rastjo števila sedemdnevnega povprečja počasi približuje zgornji meji, ki je postavljena pri 1.000.

Edino Posavje v rumeni fazi

Med regijami se edino Posavje s povprečjem okužb še vedno uvršča v rumeno fazo, tri regije (Koroška, Goriška in Obalno-kraška) so v rdeči, ostale v oranžni.

Po podatkih sledilnika covida 19 je v državi trenutno 12.424 aktivnih primerov.

Logarjeva odgovarja

»Ukrepi, ki so uvedeni, so bili uvedeni po kar dolgotrajnem tehtnem premisleku. Vsi smo si nekako z začetkom marca predstavljali, da se bo stanje izboljševalo in da bomo lahko v naslednjih dneh in tednih ukrepe sproščali. Na žalost se je zaradi britanske variante novega koronavirusa, za katero vemo, da je bolj kužna in zahteva večje število sprejemov pri tistih, ki zbolijo, in da so pogosto prizadeti mlajši bolniki, stanje v Sloveniji na ta račun začelo slabšati,« je na novinarski konferenci povedala vodja strokovne skupine Mateja Logar ter dodala da na noben način ta odločitev tudi pri njih ni bila sprejeta enostavno. »Zavedam se, da so ukrepi vedno sprejeti z nelagodjem, neodobravanjem pri nekaterih. Tukaj gre za to, da številni, ki so covid 19 preboleli ali poznajo koga, ki ga je prebolel, vedo, da je bolezen mogoče preboleti tudi v blagi obliki. Zavedamo se, da se tem ljudem zdijo ti ukrepi, ki so uvedeni, pretirani. Vendar se moramo zavedati, da so v Sloveniji omejujoči dejavniki število prostih postelj v bolnišnicah in enotah za intenzivno zdravljenje – se pravi tam, kjer zdravimo te, ki so najbolj bolni.«





Ob tem je Logarjeva odgovorila tudi na novinarsko vprašanje, ali bi se lahko ponovil scenarij od božiča, ko je zaradi kratkega sproščanja v času praznikov število okužb čez 14 dni naraslo. »V tem trenutku menimo, da to bistveno k pojavnosti virusa ne bo vplivalo.«

»Z vsemi ukrepi, ki smo jih predvideli, želimo zmanjšati število stikov. Tudi v šoli so seveda stiki – med učenci, dijaki ... Gre za vsesplošno zmanjševanje in zato smo se odločili, da v to vključimo tudi šole,« je bila jasna, zakaj se zapirajo šole. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije