ZGODOVINSKI KORAK

To je Slovenka, o kateri danes govori ves svet

Generalmajorka Alenka Ermenc je postala prva ženska na tako visokem položaju v SV in Natu.
Fotografija: Borut Pahor je povišal namestnico načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadirko Alenko Ermenc v prvi čin generalmajorke Slovenske vojske. FOTO: Marko Feist, Delo
Odpri galerijo
Borut Pahor je povišal namestnico načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadirko Alenko Ermenc v prvi čin generalmajorke Slovenske vojske. FOTO: Marko Feist, Delo

LJUBLJANA – Potem ko je vlada generalmajorko Alenko Ermenc imenovala za novo načelnico generalštaba Slovenske vojske (SV), to že odmeva po svetu. Številni tuji mediji so izpostavili, da Ermenčeva s tem ni le prva ženska na čelu SV, temveč tudi edina ženska na takem položaju v zvezi Nato. Nekateri so imenovanje označili za zgodovinski korak.


Ganjena ob povišanju čina v generalmajorko Slovenske vojske. FOTO: Marko Feist, Delo
Ganjena ob povišanju čina v generalmajorko Slovenske vojske. FOTO: Marko Feist, Delo

O Ermenčevi so poročali številni tuji mediji in novinarji, britanski Reuters, ameriški AP, nemška dpa, mnogi mediji z območja Balkana, novinarji časnika The Times, ameriške medijske hiše CNN in The New York Timesa.


V svojih objavah poudarjajo, da Alenka Ermenc ni le prva ženska na čelu Slovenske vojske, pač pa je trenutno tudi edina v vseh državah članicah Nata na takem položaju.

Vajeti Slovenske vojske bo prevzela Alenka Ermenc. FOTO: Marko Feist, Delo
Vajeti Slovenske vojske bo prevzela Alenka Ermenc. FOTO: Marko Feist, Delo

Pri CNN so zapisali, da je 55-letna Ermenčeva svojo »vojaško kariero začela leta 1991 (v Teritorialni obrambi RS), ko je država zmagala in se odcepila od nekdanje Jugoslavije«.

O slovenski generalmajorki so se razpisali tudi v pakistanskih medijih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije