VIŠJE PLAČE

Ta slovenski trgovec dvignil plače vsem zaposlenim

Plače v Mercatorju so se v povprečju zvišale za sedem odstotkov, na najbolj razširjenih delovnih mestih v prodaji in logistiki pa več kot 10 odstotkov.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar, Kolektiff
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar, Kolektiff

Največji slovenski trgovec Mercator, ki je obenem tudi največji zaposlovalec v državi, je s 1. januarjem dvignil osnovne bruto plače na vseh delovnih mestih v podjetju. V povprečju je zvišanje doseglo sedem odstotkov, na najbolj razširjenih delovnih mestih v prodaji in logistiki pa več kot 10 odstotkov, so danes sporočili iz podjetja.

Za delovna mesta prodajalec, komisionar in voznik, ki predstavljajo skoraj polovico zaposlenih, se bo osnovna bruto plača s sedanjih 1100 evrov dvignila na 1270 evrov.

Hkrati bodo z zvišanjem osnovnih bruto plač ohranjena plačna razmerja med delovnimi mesti. V povprečju tako zvišanje pomeni za sedem odstotkov višje osnovne bruto plače v največjem slovenskem trgovcu, ki bo za stroške dela letos po načrtih namenil več kot 18 milijonov evrov dodatnih sredstev.

»Leto 2024 smo začeli z vlaganji v zaposlene, v konkurenčnost Mercatorja in krepitvijo strateškega sodelovanja z lokalnimi dobavitelji. Prepričani smo, da bomo s povišanjem osnovnih bruto plač za vse zaposlene uspešno dosegali naše poslovne cilje in tudi v prihodnje zagotavljali poslovno rast in razvoj Mercatorja,« so v podjetju ob tem navedli predsednika uprave Tomislava Kramarića.

Mercator je največji slovenski zaposlovalec

Do zvišanja plač v trgovcu, ki je po podatkih iz zadnjega objavljenega letnega poročila ob koncu 2022 v povprečju na ravni družbe Poslovni sistem Mercator zaposloval nekaj več kot 8400 oseb in je s tem največji posamični zaposlovalec v državi, prihaja kmalu po tistem, ko so v tekmecu Engrotuš po grožnji sindikata z enodnevno opozorilno stavko na zadnji dan leta predstavniki zaposlenih z vodstvom dosegli dogovor o dvigu plač.

Po njem bodo prejeli po 120 evrov višje osnovne plače. Osnovna bruto plača delavcev v trgovinah je tako po novem 1180 evrov, vodje izmen in oddelkov bodo prejeli še 50 evrov dodatka.

Nezadovoljni z obravnavo delavcev v trgovini in s pogajanji z delodajalci o prihodnji ureditvi odnosov med socialnimi partnerji v panogi, potem ko bo s koncem leta prenehala veljati obstoječa panožna kolektivna pogodba, so tudi v krovnem Sindikatu delavcev trgovine Slovenije.

V sindikatu so decembra med delavci v dejavnosti začeli zbirati tudi podpise pod peticijo za dostojno plačilo in delo v trgovini, ki bi pomenili tudi podporo za morebitno stavko v sektorju. Do te po sklenitvi aneksa k obstoječi kolektivni pogodbi, ki se dotika tudi višine plač, decembra ni prišlo, pogajanja o novi pogodbi pa se nadaljujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije