LUCIFERKA

Svetlana Makarović: Očitajo mi, da sem izdala simbol rdeče zvezde

Svoj honorar za Luciferko je odstopila Svetlani Slapšak in Eriku Valenčiču.
Fotografija: Svetlana Makarovič bo od direktorja založbe Baletrina zahtevala javno opravičilo. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Svetlana Makarovič bo od direktorja založbe Baletrina zahtevala javno opravičilo. FOTO: Blaž Samec, Delo

Zgodba glede biografije Svetlane Makarovič z naslovom Luciferka, ki je nedavno izšla pri založbi Beletrina, se, kot kaže, razpleta. Svetlana Slapšak in Erik Valenčič, ki sta bila sprva med soavtorji knjige, sta sprejela ponudbo Makarovičeve, da jima preda svoj honorar za knjigo. Za njo je s tem »stvar zaključena. Začenjam pisati novo knjigo.«

Naslovnica Luciferke Svetlane Makarovič, Mateja Šurca in Kotika. FOTO: Promocijsko gradivo
Naslovnica Luciferke Svetlane Makarovič, Mateja Šurca in Kotika. FOTO: Promocijsko gradivo
Svetlana Makarovič se je v sredo v Primorskih novicah odzvala na poročanje o zapletih glede Luciferke. Za omenjeni časnik je sicer že v petek povedala, da Slapšakovo in Valenčiča, ki sta bila sprva med soavtorji knjige, zelo ceni in sta ji pri srcu. 

»Erik mi zdaj očita, da lažem in da sem izdala simbol rdeče zvezde, da mi je bolj mar za evre. Prizadeta sem zaradi njegove izjave, očitno se je pustil naščuvati založbi Beletrina proti meni, zato sem se odločila, da ta gordijski vozel klevet presekam. V primeru, da Beletrina njemu in Svetlani Slapšak ni izplačala dogovorjene odškodnine, jima svoj honorar v celoti odstopim. Mateju Šurcu pa tega ne bom dovolila, če bo hotel storiti enako. On je pri knjigi edini resnično garal ves čas.«
Preberite tudi: Svetlani Makarovič so grozili

Kontroverzna knjiga

Slapšakova in Valenčič sta danes zapisala: »Ponudbo Svetlane Makarovič razumeva kot vsaj delno priznanje njenega dela storjene krivde, ki jo želi popraviti, in obenem zavračava očitke, da naju je Beletrina ščuvala proti Makarovičevi. Založba naju je zgolj in z veliko zadrego na neki točki obvestila, da je naše sodelovanje na zahtevo Makarovičeve in Šurca prekinjeno.« Dodala sta, da sta se po pogovoru odločila, da ponudbo sprejmeta. Založbi Beletrina predlagata, da v imenu Svetlane Makarovič in njiju izplača enaka zneska (iz avtorskega honorarja in prihodnjih obveznosti, kakor bodo prihajale iz pogodbe) organizaciji Upornik z razlogom in Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje za pomoč revnim otrokom.

»Verjameva, da je to pravi način, da skupaj prekinemo kalvarijo, ki je spremljala izid knjige, in s tem knjigi omogočimo, da živi svoje, čim bolj neobremenjeno življenje,« sta svoj zapis sklenila Slapšakova in Valenčič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije