ORANŽNO OPOZORILO

Večji nevihtni sistem čez državo, hujšega ni bilo (VIDEO)

Povečana nevihtna aktivnost bo predvidoma vztrajala do večernih ur.
Fotografija: Neurja letos krojijo naše dneve. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Neurja letos krojijo naše dneve. FOTO: Gettyimages

Današnje popoldne utegnejo marsikje po državi zaznamovati nevihte. Možne naj bi bile tudi močnejše, že dopoldne smo napovedovali, da obstaja verjetnost toče. Malo pred 15. uro je bila velika verjetnost toče na več območjih po državi.

Center za obveščanje RS ob popoldanskih nevihtah opozarja: »Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je večji nevihtni sistem od severa dosegel območje Koroške in se pomika proti jugu. Diagnostična orodja za spremljanje neviht kažejo na to, da nevihtni sistem lahko spremljajo nalivi, močni sunki vetra in toča.

Poleg omenjenega nevihtnega sistema nastajajo v pasu od Gorenjske prek Koroške do Prekmurja še posamezne nevihte, ki se tudi lahko razvijejo v močnejše. »Povečana nevihtna aktivnost bo predvidoma vztrajala do večernih ur. Nekatere nevihte lahko dosežejo tudi južno Slovenijo,« še opozarjajo.

Kje je velika verjetnost toče:

Za ogrožena območja, ki jih je prizadela nedavna ujma, je Arso izdal oranžno opozorilo, ker modeli nakazujejo, da bi lahko nastale tudi močnejše nevihte z nalivi, sunki vetra, tudi točo. Kot pravi, so stalno v stiku s pristojnimi službami, tako za zaščito in reševanje kot preostalimi, in se skupaj s hidrologi odločajo za stopnjo opozorila.

Ljudem na območjih, ki so jih nedavno prizadele poplave, svetujejo, naj bodo previdni. Ob močnejši nevihti ali nalivu bi namreč lahko porasli hudourniški vodotoki, posledično nastali plazovi ter se poslabšale razmere na v ujmi prizadetih območjih.

Radarska slika padavin:

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije