NEZASLIŠANO

Ste videli, s kakšno izjavo o Hitlerju je šokiral ugledni profesor z IJS? (VIDEO)

Nekdanji državni svetnik je gledalce osupnil s trditvijo o Hitlerju, ki je po njegovem mnenju želel dobro človeški civilizaciji.
Fotografija: Matjaž Gams. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Matjaž Gams. FOTO: Jože Suhadolnik

Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan (IJS). Bil je predsednik konference visokega šolstva in znanosti in podpredsednik pri sindikatu SVIZ. V letih 2017–2022 je bil tudi državni svetnik za raziskovalno dejavnost.

Tokrat je gostoval v oddaji Intervju na RTVS pri voditeljici Vidi Petrovčič. Gledalce je pustil odprtih ust z izjavo, da je po njegovo tudi Hitler želel dobro človeški civilizaciji, ampak da pa je bil efekt zelo negativen. 

Na družbenih omrežjih, še posebno Twitterju, je završalo. Številni so obsodili povezovanje Hitlerja z dobrobitjo človeštva. Med tistimi, ki so izjavo označili za skrajno neprimerno, je tudi kulturna ministrica Asta Vrečko. Tako je zapisala: »Takšne izjave so obsojanja vredne, nedopustne in zavržne ter terjajo opravičilo.«

Še bolj oster je bil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec, ki meni, da »kdor uporabi besedi Hitler in dobri nameni v istem stavku, promovira nacizem«.

Gams že v preteklosti postregel s spornimi stališči in izjavami

Nekdanjega državnega svetnika je veliko ljudi spoznalo zaradi njegovih stališč o vzrokih za premajhno rodnost Evropejcev, ki vodi v izumiranje manjših narodov, kot je slovenski. Na to temo je napisal poljudno knjigo Slovence izumirajo (2015) in soorganiziral posvet »Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda?« v Državnem svetu.

Zastopa stališče, da so liberalizacija, izobrazba in druge pravice žensk ter krnjenje vloge družine v sodobnem globaliziranem svetu med glavnimi vzroki za nizko rodnost, kot rešitev pa med drugim predlaga izboljšanje izobrazbene strukture, prizadevanje za varnost na različnih področjih (na primer zaposlitvenem) in povečanje vloge družine, skladneje s katoliškim naukom. Del raziskovalne skupnosti, nekateri drugi intelektualci in tudi Inštitut Jožef Stefan so se po posvetu javno ogradili od njegovih stališč.

Matjaž Gams z Instituta Jožef Stefan. FOTO: Jure Eržen
Matjaž Gams z Instituta Jožef Stefan. FOTO: Jure Eržen

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije