DOBRA PRAKSA

Šola zdravja z lepo nagrado

Projekt gibanja za starejše izbran med 350 iz več kot 80 držav. Stotih tisočakov se veselijo še nagrajeni Britanci, Irci in Avstrijci.
Fotografija: Udeleženci jutranje telovadbe so prepoznavni po oranžnih majicah.
Odpri galerijo
Udeleženci jutranje telovadbe so prepoznavni po oranžnih majicah.

Prejšnji mesec smo poročali o tem, da se po poletnem premoru vrača Društvo Šola zdravja z vodenim sproščanjem v naravi, ki se imenuje Dihamo z naravo in poteka na kar 25 lokacijah po Sloveniji. Idejni vodja projekta je Andraž Purger, učitelj športne vzgoje. Gre za enourno brezplačno aktivnost na prostem, s katero udeleženci krepijo telesno in duševno zdravje. Osnovna dejavnost društva je jutranja telovadba 1000 gibov.

»Skrbimo za spodbujanje rednega gibanja in telesne vadbe, ohranjamo zdravje za dolgo samostojno življenje, povečujemo delež gibalno aktivnega prebivalstva, vračamo voljo do življenja osamljenim in starejšim osebam, krepimo psihofizično kondicijo starejših, preprečujemo potek kroničnih bolezni ter prispevamo k zmanjšanju tveganja za razvoj depresivnih in anksioznih motenj,« pojasnjujejo v društvu in dodajajo, da so prepoznavni po oranžni barvi.

Tokrat so sporočili še posebno navdihujočo novico, saj je Društvo Šola zdravja prejelo mednarodno priznanje oziroma nagrado fit for life 2023, ki jo podeljuje fundacija Fit for Life s sedežem v Ženevi. »Ta nagrada predstavlja izjemen dosežek za naše društvo ter potrditev naših prizadevanj za spodbujanje zdravega in aktivnega življenja,« pravijo v društvu, ki mu predseduje Zdenka Kavčič.

Triletno partnerstvo

Slovensko društvo so med četverico nagrajencev izbrali med več kot 350 prijavami iz več kot 80 držav sveta. Društvu Šola zdravja so se med nagrajenci pridružili še The Filo Project iz Velike Britanije, Zeitpolster iz Avstrije in ExWell Medical iz Irske.

»Fundacija vsako leto podeljuje nepovratna sredstva v višini 100.000 evrov neprofitnim organizacijam in socialnim podjetjem, ki izvajajo pionirske projekte za spodbujanje vseživljenjske kondicije, mobilnosti in zdravja v starajočih se družbah. Naše društvo je bilo prepoznano kot visoko uspešno, inovativno in vplivno na področju aktivnega življenja in staranja. S fundacijo smo sklenili triletno partnerstvo z možnostjo dolgoročnega sodelovanja. Večletna podpora bo omogočila postopno širjenje programov in ozaveščanja javnosti o pomenu zdravega staranja,« so še poudarili v Društvu Šola zdravja.

Nagrado sta v Ženevi prevzela predsednica društva Zdenka Kavčič in član upravnega odbora Matjaž Marinček. FOTO: ŠDZ
Nagrado sta v Ženevi prevzela predsednica društva Zdenka Kavčič in član upravnega odbora Matjaž Marinček. FOTO: ŠDZ

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije