OMEJITEV

SNS predlagala prepoved objavljanja anket pred volitvami

S tem želijo preprečiti zlorabe in manipulacije z rezultati javnega mnenja.
Fotografija: Zmago Jelinčič, predsednik stranke SNS, med izredno sejo državnega zbora, v Ljubljani, 19. julija 2018.  FOTO: Uroš Hočevar 
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič, predsednik stranke SNS, med izredno sejo državnega zbora, v Ljubljani, 19. julija 2018.  FOTO: Uroš Hočevar 

Poslanska skupina SNS je danes v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam. Objavo političnih anket bi omejili na obdobje na vsaj pol leta pred volitvami, kršitelje bi finančno kaznovali.

Cilj zakona je preprečiti zlorabe in manipulacije z rezultati javnega mnenja. »O poštenih volitvah oziroma glasovanju, na katerem se izrazi resnična volja ljudi, je mogoče govoriti le, če je javnost tudi v teh procesih vsestransko in celovito informirana,« je navedeno v obrazložitvi zakonodajnega predloga.

Po predlogu bi veljala popolna prepoved kakršnega koli objavljanja »rezultatov javnomnenjskih raziskav o priljubljenosti politikov in političnih strank ter o izbiri kandidata na volitvah in objavljanja napovedovanja izida volitev v medijih pol leta pred vsemi rednimi ali izrednimi volitvami«. Kršitelje bi kaznovali z denarno kaznijo od 5.000 do 10.000 evrov.

Ravno v tem tednu pa se je začelo zbiranje podpisov volivcev za vložitev podobnega zakonodajnega predloga. Pobudo za vložitev predloga zakona, ki bi objavo javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam prepovedala popolnoma, sta v imenu Sindikata delavcev migrantov Slovenije v državni zbor poslal poslala Mario Fekonja in Martin Ivec.

Predsednik in prvopodpisani pod predlog zakona SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je danes za STA pojasnil, da zakonodajnega predloga niso vložili na pobudo sindikata delavcev in da so tako pobudo v stranki imeli v mislih že dlje časa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije