PKP 7

SMC bo predlagala umik člena, ki je razburil nevladnike

Gre za ukinitev financiranja sklada za nevladne organizacije.
Fotografija: SMC nasprotuje ukinitvi sklada. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
SMC nasprotuje ukinitvi sklada. FOTO: Mavric Pivk

V sedmem protikoronskem paketu ukrepov, ki ga je te dni sprejela vlada, močno razburja člen o ukinitvi financiranja nevladnih organizacij. Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) opozarja, da je vlada podtaknila ta zakon v PKP 7, in izraža zaskrbljenost zaradi predlagane ukinitve sklada. Kot poroča TV Slovenija, pa se je za črtanje tega člena že zavzela stranka SMC.

Po poročanju nacionalne televizije je po mnenju SMC ukinitev sklada nesprejemljiva, saj je bil sklad ustanovljen za sistemsko financiranje, zato naj bi se na parlamentarni obravnavi zavzeli za črtanje predloga. 

Hkrati je sicer vlada predlagala še povišanje dohodninskih dotacij z 0,5 odstotka na odstotek, ki ga sicer v nevladnih organizacijah podpirajo, a opozarjajo, da gre pri skladu za popolnoma drugačen podporni mehanizem za slovenski nevladni sektor. Kot je izpostavila generalna sekretarka Rdečega križa Cvetka Tomin, prispevek iz sklada predstavlja več kot štirikrat več od vsote, ki jo je Rdeči križ prejel z namenjenimi dohodninami. »Posledice ukinitve sklada bodo konkretne in utrpele jih bodo najranljivejše skupine,« je opozorila.

Vsi bomo lahko en odstotek svoje dohodnine oziroma dvakrat več kot do zdaj namenili nevladnim organizacijam in o tem bomo neposredno odločali davkoplačevalci namesto »strokovnih« komisij, pa je v odzivu na twitterju zapisal ekonomist in svetovalec vladi pri pripravi ukrepov Matej Lahovnik. Dodal je: »Zdaj mnogi sploh niso vedeli, da se del dohodnine, ki je nikomur izrecno ne namenijo, ampak želijo, da ostane v proračunu, proti njihovi volji razporeja drugam.«



 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije