Slovenka po prihodu iz bolnišnice okužena z novim koronavirusom

Kako je mogoče, da se je v dom starejših vrnila v takšnem stanju?
Fotografija: Se je okužila na poti iz bolnišnice? FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Se je okužila na poti iz bolnišnice? FOTO: Voranc Vogel

Domovi za starejše so največja krizna žarišča okužb z novim koronavirusom in v času epidemije zahtevajo posebno obravnavo. Po naših neuradnih informacijah pa se je v Dom za starejše Bor (Vitadom) na Črnem Vrhu nad Idrijo iz bolnišnice vrnila oskrbovanka, za katero se je kasneje pojavil sum na okužbo z novim koronavirusom. Kasneje naj bi jo znova premestili v bolnišnico. Informacijo potrjujejo tudi v omenjeni ustanovi, kjer zagotavljajo, da je bila stanovalka ves čas od prihoda iz bolnišnice izolirana v svoji sobi, nihče od stanovalcev ni prišel v stik z njo. »Zaposleni so uporabljali vso predpisano zaščitno opremo. Stanovalka je premeščena v bolnišnico. Vse zaposlene, ki so bili v stiku s stanovalko, se testira. Sodelujemo z vsemi pristojnimi inštitucijami,« sporočajo javnosti.

Kaj je torej resnica?

Kako je mogoče, da se je oskrbovanka v dom vrnila okužena in ali te ranljive skupine pri odhodu iz bolnišnice ne testirajo (ponovno), nam v UKC Ljubljana, niso mogli razložiti. »Zaradi varovanja osebnih podatkov ne smemo razkriti podrobnosti. Lahko pa povemo, da je večina navedb v vprašanju neresničnih oziroma nepopolnih,« so zapisali v odgovoru.

Noč: Takšen primer potrebuje takojšnjo reakcijo epidemiologov

Marko Noč. FOTO: RTV Slovenija
Marko Noč. FOTO: RTV Slovenija
Enako smo vprašali tudi pristojne na današnji novinarski konferenci. Predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana Marko Noč odgovarja: »Seveda se vsi skupaj učimo in to velja tudi za samo testiranje in samo pozitivnost testov. S časom, ko spremljamo to epidemijo, vidimo, da stvari niso črno-bele, ampak pogosto sive. Nekdo, ki je bil pozitiven, je potem negativen in lahko potem zopet postane pozitiven.« Pravi tudi, da če se je oskrbovanka vrnila iz bolnišnice in je potem ponovno testiranje v domu pokazalo pozitiven izvid, to vsekakor potrebuje takojšnjo reakcijo regionalnih epidemiologov in seveda vse ustrezne ukrepe, ki jih narekuje stroka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije