MANDAT NASTOPI DECEMBRA

Slovenija ima prvo predsednico republike

Nataša Pirc Musar premagala Anžeta Logarja. Volilna udeležba je bila višja kot v prvem krogu.
Fotografija: Nataša Pirc Musar je svoj glas oddala v Radomljah. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar je svoj glas oddala v Radomljah. FOTO: Jože Suhadolnik

Slovenija je dobila prvo predsednico republike v svoji zgodovini: to bo 23. decembra postala 54-letna Nataša Pirc Musar, za katero je v drugem krogu predsedniških volitev glasovalo 54 odstotkov volivcev. Za njenega protikandidata, ki je v prvem krogu dobil največ glasov, 46-letnega Anžeta Logarja, je glasovalo 46 odstotkov volivcev. Tokratna volilna udeležba je bila 53-odstotna.

Borut Pahor se po 10 letih poslavlja s položaja predsednika republike. FOTO: Jože Suhadolnik
Borut Pahor se po 10 letih poslavlja s položaja predsednika republike. FOTO: Jože Suhadolnik

Rezultati še niso dokončni: danes bodo izidom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, 21. novembra pa še glasovnice iz tujine. Končni izidi bodo uradno znani do 29. novembra, a predsednica je izvoljena. Mandat bo nastopila 23. decembra, ko funkcija poteče aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju.

Zahvala volivkam in volivcem

Nataša Pirc Musar je ob zmagi dejala, da je seveda vesela rezultata: »Sem presrečna in zadovoljna in res iskrena hvala volivkam in volivcem, vsem, ki so šli na volitve, seveda pa predvsem tistim, ki so dali glas zame.« Na vprašanje novinarja RTVS, kakšna predsednica bo, je odvrnila: »Takšna, kot sem kot človek. Meni se za potrebe te volilne kampanje ni bilo potrebno spreminjati. Celo življenje zagovarjam iste vrednote, verjamem v demokracijo, v človekove pravice, verjamem v strpnost dialoga. In ravno na strpnosti in kulturi dialoga želim delati v prihodnje. Želim si, da se ozremo v prihodnost in pozabimo na preteklost. Veliko dela nas še čaka, ampak Slovenija si zasluži več, Slovenija si zasluži – dajmo reči – srčno predsednico.«

Spomnimo, Anže Logar je v prvem krogu predsedniških volitev prejel 33,96 odstotka glasov, Nataša Pirc Musar pa 26,86 odstotka; s tem sta se uvrstila v drugi krog. Sledili so jima Milan Brglez s 15,4 odstotka glasov, Vladimir Prebilič z 10,66 odstotka, Sabina Senčar s 5,96 odstotka, Janez Cigler Kralj 4,35 odstotka glasov in Miha Kordiš z 2,8 odstotka.

Čestitke poraženca

»Volitve so praznik demokracije in volivci ste danes odločili. Nataša Pirc Musar bo postala prva predsednica Republike Slovenije. Ob tej priliki ji iskreno čestitam za zmago. Verjamem, da bo držala dano besedo in bo predsednica vseh nas. Nesporno je, da je trdo garala med volilno kampanjo. Ni se vdala – danes je zmagala,« je izjavil Anže Logar. »Z Natašo imava različne poglede, verjamem pa, da je slišala moje ključno sporočilo: sodelovanje.« Slovenija potrebuje predsednico, ki bo predsednica vseh, je poudaril Logar. »Razlike med nami so in bodo, a to ne sme biti ovira, da nismo enotni pri iskanju skupnih rešitev. Zato pozivam vse tiste, ki ste glas oddali meni, da čestitate tudi prvi slovenski predsednici,« je dejal.

Anže Logar na domačem volišču v Ljubljani FOTO: Jože Suhadolnik
Anže Logar na domačem volišču v Ljubljani FOTO: Jože Suhadolnik

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do nedelje do zaprtja volišč prejela 97 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 42 zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka.

Med zadevami, ki jih obravnava inšpektorat, se jih največ nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na televizijah in družabnih omrežjih, sledi deljenje letakov v hišne predalčnike. Za 55 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka. Večina teh obvestil se sicer nanaša na aktivnosti organizatorjev volilne kampanje, povezane z lokalnimi volitvami, za katere pa volilni molk ta vikend ne velja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije