UKREPI

Slovaška uvaja mejni nadzor s sosednjo Madžarsko

Ukrepi naj bi veljali deset dni, pri čemer se lahko to obdobje podaljša.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Radovan Stoklasa, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovaška bo zaradi povečanega števila nezakonitih migrantov uvedla začasen nadzor na meji z Madžarsko. Ukrep bo začel veljati v četrtek, je danes sklenila vlada v Bratislavi, ki je odločitev utemeljila s ponovno uvedbo mejnih kontrol Avstrije, Češke in Poljske na meji s Slovaško.

Vlada v Bratislavi je na današnji seji sklenila, da bo Slovaška začasno ponovno uvedla nadzor na meji z Madžarsko. Ukrep bo začel veljati v četrtek in bo v veljavi deset dni, je poročala slovaška tiskovna agencija Tasr.

Sprejeti ukrep je odgovor na ponovno uvedbo začasnih mejnih kontrol Avstrije, Češke in Poljske na mejnih prehodih s Slovaško, je pred sejo vlade povedal državni sekretar na slovaškem notranjem ministrstvu Martin Kralovič.

Omenjene tri države so opolnoči ponovno uvedle začasne in naključne kontrole na mejnih prehodih s sosedo Slovaško s ciljem zajezitve nezakonitih migracij.

Strožji nadzor nad ljudmi

Češka in poljska policija sta tako danes že začeli izvajati strožji nadzor nad ljudmi, ki prečkajo mejo s Slovaško, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Češki mejni organi so v prvih nekaj urah prijeli več kot dva ducata migrantov, večinoma iz Sirije, so na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočile oblasti.

Češki organi mejne kontrole izvajajo naključno na 17 cestnih, sedmih železniških in treh vodnih prehodih ter drugih točkah ob 250-kilometrski meji s Slovaško. Namen ukrepa je preprečiti tihotapljenje migrantov v Evropo po zahodnobalkanski poti, dodaja dpa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije