OVIRE

Skale zasule zasavsko regionalko

Na cesto med Trbovljami in Zagorjem zgrmelo čez 10.000 kubikov materiala. Pred tremi leti nedaleč stran podor čudežno preživela taksist in potnica.
Fotografija: Brežina se je dobesedno odtrgala. FOTO: Roman Turnšek
Odpri galerijo
Brežina se je dobesedno odtrgala. FOTO: Roman Turnšek

TRBOVLJE – Ko narava pokaže zobe, se to dostikrat zgodi nepričakovano. Svojo moč, kar koli jo je že sprožilo, je pokazala tudi na regionalni zasavski cesti med Trbovljami in Zagorjem, in to zares veliko, čeprav so se opozorilni znaki kazali že dan ali dva prej.

Brežina se je dobesedno odtrgala. FOTO: Roman Turnšek
Brežina se je dobesedno odtrgala. FOTO: Roman Turnšek

Na odseku za Podkum, tik pred zagorskim mostom iz trboveljske smeri, se je namreč odtrgalo levo pobočje nad cesto. Odtrgalo v dobesednem pomenu, saj se je zgodil podor kar od 10.000 do 15.000 kubičnih metrov materiala. Mešanica skal, kamenja, zemlje se je vsula na cesto v dolžini kar 70 metrov in v višini tri metre!

Geologi bodo ugotovili vzrok podora. FOTO: Roman Turnšek
Geologi bodo ugotovili vzrok podora. FOTO: Roman Turnšek

Dan ali dva pred tem je na cesto, po pripovedovanju, začelo padati kamenje, na to so krajani in vozniki opozorili in so ga odstranili. V nedeljo pa se je nato vsulo temeljito. Že po prvem, manjšem podoru so ocenili, da se bo ta skoraj zagotovo ponovil, nihče pa bržkone ni pričakoval, da v tolikšnem obsegu.

V neposredni bližini, le slab lučaj od plazu, so stanovanjske hiše, saj odcep z glavne regionalne ceste pelje na Podkum in vasi v tem predelu. Po prvih podatkih ponesrečenih ni bilo, kar je neverjetno naključje in pravzaprav čudo, upoštevajoč količino odtrganega materiala in dolžino cestišča. Škoda pa je že po grobih ocenah velika.


Stanje so si v nedeljo ogledali predstavniki obeh občin in Direkcije RS za infrastrukturo. Del cestišča je odtrgalo, prav tako varnostno ograjo, asfalt pa je nedvomno tudi močno poškodovan. Do nadaljnjega bo tako cesta popolnoma zaprta, sanacijska dela so v polnem teku. Trajanje zapore je težko napovedovati, obvoz v tem času pa je urejen čez Slačnik tako z zagorske kot tudi trboveljske smeri. Za katastrofo bo podano tudi geološko poročilo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije