INTERPELACIJA

SDS ne počiva, Erjavca čaka interpelacija

Minister je prepričan, da je ravnal pravilno.
Fotografija: Karl Erjavec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Stranka SDS je sprejela sklep, da bodo do konca tedna spisali interpelacijo proti ministru za obrambo Karlu Erjavcu.

Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Erjavcu očita, da je zlorabil vojaško obveščevalno službo (OVS) za razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Knovs je 26. aprila ugotovil, da je minister za obrambo na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici generalštaba Alenki Ermenc oziroma njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišal 25 vojakov. Knovs je sicer s petimi glasovi za in z dvema proti sprejel sklep, da OVS v tem primeru ni imel zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil.

Erjavec je vse očitke Knovsa že zavrnil in zatrdil, da je bila razrešitev Škerbinca opravljena po pravilih. Prav tako je že 26. aprila povedal, da je o očitkih s premierjem Marjanom Šarcem že govoril. Šarec od Erjavca pričakuje poročilo o sklepih Knovsa. Erjavec je napovedal, da bo premierju in tudi vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju v torek ali sredo poslal poročilo o razrešitvi poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca in odziv na sklepe Knovsa. Dodal je, da uživa zaupanje Šarca in koalicije.

Sindikat vojakov Slovenije pa je predsedniku odbora državnega zbora za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra, ki da je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so zato pozvali tudi k vložitvi interpelacije proti ministru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije