GROZLJIVI POSNETKI

Prvi izsledki inšpekcijskega nadzora klavnice v Račah, kjer so mučili živali

V klavnico so postavili skrite kamere in tako posneli, kako grozljiv in neprimeren odnos do živali imajo tam zaposleni.
Fotografija: Društvo opozarja na mučenje živali pred zakolom. FOTO: Arhiv Društva AETP
Odpri galerijo
Društvo opozarja na mučenje živali pred zakolom. FOTO: Arhiv Društva AETP

Pred nekaj dnevi so javnost pretresli posnetki grozljivega ravnanja z živalmi v klavnici kmetijske zadruge Rače. Slovensko društvo AETP (Projekt transparentnosti živalskih obratov) je objavilo posnetki skritih kamer, ki razkrivajo trpljenje živali pred zakolom. Kot so zapisali, očitno zloglasna klavnica Košaki ni osamljen primer v malomarnem odnosu podjetja do trpljenja živali in se nekaj podobnega dogaja tudi v klavnici, ki je bila zgrajena po sodobnih evropskih smernicah. »Delavci rutinsko zlorabljajo živali z električnimi palicami, omama živali pred zakolom pa je pomanjkljiva ali celo neizvedena.« Več o tem preberite tukaj. 

Danes je direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan predstavil ugotovitve uradnega nadzora v omenjeni klavnici, v katerem ni bilo ugotovljeno, da bi bilo kar koli narobe v opremi za izvajanje dejavnosti. Zaposleni imajo vsa potrebna in pravilna navodila in so za delo usposobljeni. Vendar se je izkazalo, tako pravi Podpečan, da procesov ne izvajajo tako, kot so bili naučeni. Pri ogledu posnetkov so ugotovili tri kršitve pri njihovem ravnanju, in sicer nepravilnosti pri preganjanju živali, omejitve gibanja živali in neustrezno omamljanje živali. Neprimerno pa so zaposleni ravnali še potem, ko je bila žival že omamljena, kar kaže na neprimeren odnos do živali. Vse to so ugotovili s posnetkov skritih kamer, ki pa jih ne morejo uporabiti kot dokaze, medtem ko med inšpekcijskim nadzorom niso bile ugotovljene nobene kršitve. Kot je razložil, ima inšpekcija težave pri zagotavljanju nadzora, saj pri številu klavnic, ki jih imamo v državi in številu razpoložljivih veterinarjev, nikakor ne morejo zagotoviti dlje trajajočega nadzora v klavnicah. Uradni veterinar naredi pregled živali pred klanjem in po klanju. »Inšpekcija ne more zagotoviti nadzora postopkov 8 ur na dan. Treba bo razmisliti o spremembi zakonodaje na tem področju. Ali uvesti, da se bo to izvajalo pod kamero ali zagotoviti neodvisnega opazovalca ali kaj drugega.« Takoj pa bodo predlagali spremembo zakonodaje na tem področju, ker trenutna ureditev očitno ni dovolj. 

Ko v klavnici ni veterinarja, je za pravilne procese odgovoren pooblaščenec, ki ga imenuje lastnik klavnice in je zaposlen v klavnici. On tudi piše poročila o izvedenih dejavnostih. V primerih, ko posnetki kažejo na neprimerno ravnanje, pooblaščenec ni opravil svojega dela, je dejal Podpečan. Po njegovem pooblaščenci očitno niso dovolj neodvisni ali samostojni, da bi lahko učinkovito preprečevali neprimerno ravnanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije