NEVIHTNA CELICA

Na severovzhodu države se je razbesnelo neurje: odkrivalo strehe in podiralo drevesa

Gasilci imajo več dela zaradi podrtih dreves in odkritih streh. Zvečer in ponoči v severni in severovzhodni Sloveniji možne nevihte.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Zaradi visokih temperatur, ki bodo po napovedih ponekod dosegle 37 stopinj, je Arso objavil oranžno opozorilo za večino države. Okoli poldneva so zapisali, da z avstrijske smeri že prihajajo nevihte, zato opozarjajo na možnost neviht na severovzhodu. »Iz Avstrije proti Mariboru potuje majhna, a precej močna nevihtna celica. Nevihto po vsej verjetnosti spremlja toča,« so zapisali na twitterju.

Neurje je povzročilo nekaj nevšečnosti, a niso poročali o toči. 

Z Uprave za zaščito in reševanje poročajo o podrtih drevesih in odkritih strehah na območju Maribora, Kidričevega, Murske Sobote, Puconcev, Gornje Radgone ... O poškodovanih osebah ne poročajo.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi hudega neurja razglasila oranžno opozorilo, saj bodo tudi zvečer in ponoči na enakem območju možne nevihte, tako pa bo tudi v torek.

Zvečer ponovno možne nevihte

 Zvečer in ponoči bodo v severni in severovzhodni Sloveniji nastale posamezne nevihte. Zjutraj bo pretežno jasno, na severovzhodu je še možna kakšna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Kot so dopoldan pojasnili na facebookovi strani Arsa, je zaradi zelo tople in vlažne zračne mase že danes potencialno velika nestabilnost ozračja. »Trenutno je v ozračju zaradi toplega zraka v višinah še prisotna zaporna plast, ki bo v naslednjih urah začela popuščati. Na severni strani Alp je namreč hladna fronta, ki bo danes zvečer oplazila Slovenijo. Pričakujemo, da bodo v naslednjih urah na avstrijskem Koroškem in Štajerskem začele nastajati nevihte, ki se bodo predvidoma popoldne ali zvečer ob močnem višinskem vetru razširile tudi nad severni in severovzhodni del države,« so zapisali in dodali, da se bo ozračje v drugi polovici noči umirilo.

Debela toča

Z neurje.si so ob vseh opozorilih, ki pa so zdaj že mimo, dodalo, da se »sodeč po odbojih na radarski sliki ter karti verjetnosti pojava toče lahko ponekod razvije krajevno neurje z debelo točo. Fotografija prikazuje smer nevihte, ki naj bi potovala v smeri proti Lenartu in Gornji Radgoni ter se nato pomaknila mimo Ljutomera. Nevihte prav tako spremlja silovit vetrovni piš, možni so tudi močnejši nalivi.

Imate točo? Pošljite nam fotografijo ali videoposnetek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije