POMANJKANJE ZDRAVNIKOV

Preverite odziv Jankovića na izjave ministra za zdravje

Direktorica ZDL Antonija Poplas Susič uživa županovo popolno zaupanje.
Fotografija: Danijel Bešič Loredan in Zoran Janković. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Danijel Bešič Loredan in Zoran Janković. FOTO: Blaž Samec

Kot je župan Zoran Janković že večkrat izpostavil, direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič popolnoma zaupa. Pomanjkanje zdravnikov je problem, s katerim se ne srečujemo le dobro leto, odkar je Poplas Susičeva prevzela vodenje ZDL, temveč traja že desetletja, na kar je direktorica že ves čas opozarjala, in je prisoten v Sloveniji in celi Evropi.

Župan in direktorica si skupaj prizadevata premagovati nastalo situacijo z zelo konkretnimi rešitvami, kot so zagotavljanje stanovanj zdravnikom iz tujine, štipendiranje bodočih specializantov družinske medicine in podobno. Vse to lahko pomaga pritegniti mlade v ta poklic.

image_alt
Ne boste verjeli, kaj je Zoran Janković rekel ministru Danijelu Bešiču Loredanu

Poziv ministra

Zoran Janković.  FOTO: Uroš Hočevar
Zoran Janković.  FOTO: Uroš Hočevar

Županova izjava, naj minister pusti direktorico pri miru, je bila izrečena, ko ga je minister pozval, naj zamenja direktorico. Antonija Poplas Susič je odlična direktorica in izvrstna zdravnica, med drugim je bila pred leti proglašena za evropsko zdravnico leta. Iskanje grešnega kozla za nastalo situacijo, ki je v primeru ZDL dosegla le vrhunec in pokazala na širšo problematiko, je povsem zgrešeno.

Kot vemo, so težave s pomanjkanjem zdravnikov v mnogih zdravstvenih domovih po Sloveniji, zato je nenavadno, da minister izvaja javni pritisk samo na Zdravstveni dom Ljubljana. Nasprotujoča je tudi njegova izjava, da je primarno zdravstvo v domeni občine, hkrati pa zahteva zamenjavo direktorice ZDL, kar ni v domeni ministrstva. Ali želja ministra o zamenjavi direktorice ZDL pomeni, da bo v tem primeru minister zagotovil 15 novih družinskih zdravnikov?

Antonija Poplas Susič.  FOTO: Jure Eržen, Delo
Antonija Poplas Susič.  FOTO: Jure Eržen, Delo

Kot že rečeno, direktorica ZDL Antonija Poplas Susič uživa županovo popolno zaupanje.

Da bi le omilili nastalo situacijo, ministrstvu za zdravje predlagajo kratkoročno rešitev, in sicer, naj sprejme interventni ukrep, da mora zdravnik, ki zapusti kateri koli zdravstveni dom in svoje delo nadaljuje bodisi v drugem zdravstvenem domu bodisi kot koncesionar, s seboj vzeti vse svoje opredeljene paciente, če to želijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije