CEPLJENJE

Presenetljivo: Ema dovolila dodatni odmerek tudi s tem zloglasnim cepivom

Minister Poklukar se je zaradi boljše učinkovitosti odločil za Moderno.
Fotografija: FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Kljub negativnim izkušnjam s cepivom Johnson & Johnson je Evropska agencija za zdravila danes sporočila, da se lahko prav to vektorsko cepivo uporablja tudi za poživitveni odmerek pri osebah, starejših od 18 let. Drugi odmerek cepiva je mogoče dobiti dva meseca po cepljenju s prvim.

Kot so pojasnili, so se za priporočilo odločili, ker podatki kažejo, da poživitveni odmerek dva meseca po prvem odmerku pri odraslih poveča količino protiteles proti novemu koronavirusu.

To je sicer že tretje cepivo proti covidu 19, katerega uporabo je Ema odobrila za poživitveni odmerek. Do zdaj se je za tretji odmerek uporabljalo le cepivi Pfizrja in Biontecha ter Moderne.

Slovenija je sicer po smrti dekleta septembra letos, ki je bila posledica cepljenja s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, ustavila cepljenje z njim.

Kako se je odločil Poklukar?

Za tretji odmerek je zdravstveni minister Janez Poklukar izbral cepivo Moderne, ki ima po zadnjih študijah boljšo učinkovitost kot Pfizer. Na novinarski konferenci je pojasnil svojo odločitev: »K temu me je spodbudila stroka oziroma študije, ki pravijo,d a je v tem odmerku večja količina cepiva mRNA, na ta način naj bi se zagotavljala boljša zaščita. Vendar pa verjamem v učinkovitost obeh cepiv, tako sem se pač odločil. Ključno je, da vzamemo cepivi, za kateri v tem trenutku tako Ema kot naša posvetovalna skupina menita, da sta učinkoviti in varni.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije