PRAZNIČNI KORONA UKREPI

Praznični korona ukrepi: med prazniki le z najbližjimi

Za božič in novo leto bo veljala možnost stika članov dveh gospodinjstev oziroma največ 6 odraslih oseb.
Fotografija: Otroci so letos zaradi pandemije prikrajšani za dogodivščine z Božičkom. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Otroci so letos zaradi pandemije prikrajšani za dogodivščine z Božičkom. FOTO: Tomi Lombar

»Nekoliko ugodnejša epidemiološka slika v primerjavi s prejšnjim tednom ni posledica nekaterih začasnih predprazničnih sprostitev, temveč zapor v tednu dni prej. V dneh in tednih pred nami se na vsak način izognimo vsem tveganim stikom in stike na splošno omejimo na minimum,« je ob zadnjih podatkih glede koronavirusa na twitterju pozval premier Janez Janša.


Kot je znano, se je vlada, čeprav številke v zvezi s covidom-19 stagnirajo ali pa izjemno počasi upadajo, odločila sprostiti nekatere ukrepe, sprejela pa je tudi načrt ukrepov v času božično-novoletnih praznikov. Ta v primeru stabilne ali izboljšane epidemiološke situacije med prazniki zajema omilitev odloka o omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi, medtem ko ostajata veljavni prepoved zbiranja na javnih površinah, tudi na silvestrovo, in prepoved gibanja v nočnem času.
 

Omejeno druženje


24. in 25. decembra ter v primeru stabilne epidemiološke situacije tudi 31. decembra in 1. januarja 2021 bo veljala možnost stika z osebami iz največ dveh gospodinjstev, maksimalno šest odraslih oseb, na zasebnih površinah. Otroci do 15. leta so iz omejitve izvzeti. 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure ter 31. decembra od 12. ure do 1. januarja 2021 do 20. ure za obiske ne bodo veljale omejitve gibanja med občinami in regijami. Dovoljeni bodo torej obiski najbližjih, ne pa tudi množična praznovanja. Vlada je ob tem znova pozvala vse, naj na minimum zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu.


Vsem, ki se bodo v času praznikov družili s člani drugih gospodinjstev, pa svetujejo, da se po stikih oziroma obiskih samoizolirajo. Vse druge omejitve gibanja ostanejo veljavne – od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah, tudi na silvestrovo, velja prepoved gibanja v nočnem času in prepoved prodaje in uporabe pirotehnike ter prirejanja ognjemetov.
 

Spet zaprtje trgovin z oblačili in obutvijo


Med prazniki se bo znova zožila dostopna ponudba blaga in storitev. Od 24. decembra do 4. januarja oziroma do 10. januarja, če se epidemiološka situacija ne bo izboljševala, bodo zaprte vse storitvene dejavnosti, pri katerih se ni moč izogniti telesnim stikom, razen izjem, kot so prodajalne z živili, lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošte, dostavne službe, dimnikarske storitve, individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.


Vse druge omejitve na področju športa in kulture ter režim na meji ostajajo nespremenjeni. Enako velja za javni prevoz in obvezno namestitev razkuževalnikov rok v večstanovanjskih stavbah. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije