ČAKA JIH NA RTV

Policisti iskali Možino, ZNP pa: Kakšna bi bila reakcija, če bi se to zgodilo v mandatu Janševe vlade?

V Združenju novinarjev in publicistov so ocenili, da prihod uniformirane policije v prostore avtonomnega medija in iskanje posameznega novinarja nikakor nista običajna praksa.
Fotografija: Jože Možina in nekdanji predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Zaslonski posnetek Rtv Slovenija
Odpri galerijo
Jože Možina in nekdanji predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Zaslonski posnetek Rtv Slovenija

Poročali smo že, da sta uniformirana policista na glavnem vhodu recepcije RTV Slovenija iskala urednika oddaje Intervju dr. Jožeta Možino.

Ob tem so se oglasili v Združenju novinarjev in publicistov(ZNP). Tako navajajo, da Možina sploh ne ve, kaj bi bil lahko razlog za prihod policije v prostore medija. Je pa policija v zvezi s tem pojasnjevala Slovenskim novicam, češ, da gre za običajne postopke. Še več, celo obrnila je zgodbo, v smislu, da je Možinova objava o tem, kaj se dogaja, "pritisk" na policijo.

Tako v ZNP menijo, da gre za neverjetno situacijo, ki kaže na demonstracijo moči represivnega organa sedanje oblasti do uglednega večkrat nagrajenega novinarja in zgodovinarja, ki je zaradi svojih oddaj in raziskav že dolgo trn v peti sedaj vladajočim centrom moči.

Jože Možina. FOTO: Tomi Lombar/delo 
Jože Možina. FOTO: Tomi Lombar/delo 

Ob tem se v ZNP sprašujejo, kakšna bi bila reakcija, če bi se kaj podobnega zgodilo v mandatu prejšnje vlade. V ZNP pozivajo naročnike teh dejanj, da jih nemudoma prenehajo, pripadnike policije pa, da se uprejo poskusom zlorabe njihovega dela.

In za konec še: »Zelo povedna in skrb vzbujajoča je tudi drža sedanjega vodstva RTV, ki se na ekscesno ravnanje policije do njenega novinarja ni odzvala in se očitno s takšnim ravnanjem policije strinja.«

Možina policijo čaka v službi

Možina je na omrežju X zapisal, da je v službi in čaka policijo: »Ne, policija mi še ni pojasnila, zakaj me je kot urednika tako pompozno/zastrašujoče iskala. Sem v službi in jih čakam. Ni pa to običajni, ampak beloruski način. In potem še izgovori, češ, da jaz, ki sem javnost o tem obvestil, 'pritiskam' na represivni organ ... Ogabno.«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije