ŠEME IN MLADO VINO

Poglejte, kako so v Mozirju že začeli pustno rajanje (FOTO)

V več kot 700 let starem mestu združili šemske norčije z martinovanjem.
Fotografija: Škof sv. Martin je nagovoril množico. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Škof sv. Martin je nagovoril množico. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

Društvo Pust Mozirski že četrt stoletja praznuje slovenski kulturni praznik, povezan z vinogradništvom in pitjem žlahtnega pridelka iz grozdja. To bi bilo skrajno nenavadno, če ne bi že pred 133 leti domači zgodovinarji odkrili plemenite povezave med častilci pustne tradicije v Mozirju ter veseljačenjem ob pustnem času, ki ga brez dobrega vina ni.

Tudi običaj, da si pust mozirski že leta in leta omišlja druženje z »vinsko princesko«, jo obožuje, morda celo boža, je docela nenavaden v takšni kombinaciji. Zato ni čudno, da gre katera tudi po svoje in morajo poiskati novo, takšno, ki se zaljubi v kakšnega pustnega veljaka.

Blagoslov

Tokratna Martinova slovesnost se je začela 11. 11. ob 11. uri in 11 minut, ko je prvi topničar Janez Pirnat sprejel mozirske pustnake pri aktualnem županu Ivanu Suhoveršniku v »pentagonu«, ki na vse možne načine podpira to veselo druščino. Vprega konjerejca in furmana Marka Ročnika je nato odpeljala pustno bratovščino na plac Šajspah, kjer je točno ob omenjenem času prvi topničar Janez Pirnat gromko usekal en šus, da so se zatresle stavbe, še najbolj bližnja osrednja knjižnica, ki je postala za načitane in umne Mozirjane premajhna.

Viničar mozirski Mihael Fajfar
Viničar mozirski Mihael Fajfar

Nadomestno pustno gobezdalo Danilo Mrevlje je nato dal besedo pomožnemu škofu svet'mu Martinu Leopoldu Mikeku, ki je najprej natrosil nekaj primernih vicev in resnic, nato pa je s pooblastilom trškega viničarja mozirskega, vinskega viteza Mihaela Fajfarja, blagoslavljal mošt tako dolgo, da se je v vino spremenil. Vmes je nabijal svoje stare koračnice pustni bend Boj se ga dovolj poskočno, da so eno ženščino zasrbele pete.

Pogrešani

Po hofu se je že davno prej razširil dobro poznani vonj po pečenju, ki ga po tradiciji pripravlja pustni ekonom in nosilec kulinarične zvezdice Andrej Parašuh - Džeda. Edini najresnejši in z zlatimi medaljami obloženi vinogradnik Fajfar pa je svojeročno odbil čep na sodu in ponudil odlično vino letnika 2022.

Pustnega in aktualnega župana so pripeljali s kočijo.
Pustnega in aktualnega župana so pripeljali s kočijo.

Ker pa se po takšnih dogodkih nekaj pustnakov rado izgubi, prej pustni fotograf Ciril Sem in njegov pomočnik Pepi Škljoc posnameta vse skupaj (gasilsko sliko) in vsakega posebej, kar je že včasih zelo prav prišlo pri iskanju na martinovo pogrešanih. Prav s tem dejanjem je bil zelo zadovoljen vedno prezaposlen z vsem drugim kot vodenjem pustne druščine Marko Presečnik, ki se je že ta praznični petek pripravljal na nedeljsko glasovanje.

Rezervni župan pusta mozirskega Poličnik je podal izjavo za Pustnega kurirja, ki bo izšel na pustni torek prihodnjega leta, da ne bi do takrat pozabil, kaj je bilo tega posvečenega dne zares najpomembnejše.

»Zelo sem zadovoljen, da je županski kandidat v naši občini le eden in edini, ta, ki nam piti, jesti da tudi že minula dva mandata. Veseli me, da je mozirski top usekal že prvič, in to dovolj glasno, da je prebudil vest lenim domačinom, ki se jim tudi letos ni ljubilo priti na edino slovesnost, kjer je bila košta in pijača zastonj. Kaže, da Slovencem še ni dovolj težko, kar je po svoje čisto dobro. No, ob pustu pa se po šegah karnevalskih mest Evrope, kamor Mozirje spada že desetletje in več, spet dobimo in se ob dobri vinski letini v Kolovratu in Slatinah veselimo!« 

Prišel je tudi pustni moderator.
Prišel je tudi pustni moderator.

Fotografija za pustnakov arhiv
Fotografija za pustnakov arhiv

Pustni čas so odprli s plesom.
Pustni čas so odprli s plesom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije