PO OSMIH LETIH

Pedro Opeka prispel v Slovenijo: »Iz letala sem gledal, kako je lepa«

Slavni slovenski misijonar po osmih letih spet v naši deželi.
Fotografija: Pedro Opeka je človek z velikim srcem.
Odpri galerijo
Pedro Opeka je človek z velikim srcem.

Slavni slovenski misijonar Pedro Opeka je včeraj po osmih letih spet pripotoval v Slovenijo, pot pa nadaljeval na avstrijsko Koroško. V petek se vrne v našo deželo, kjer bo do srede.

Pedro Opeka je gostitelje in bližnje na Letališču Jožeta Pučnika pozdravil z besedami: »Ko pridem v Slovenijo, je zame doživetje, polno veselja, ker se srečam s sorodniki, sobrati, prijatelji in vsemi Slovenci. Iz letala sem gledal Slovenijo, kako je lepa, od Pariza do tukaj je bila sama megla, ko pa sem prišel nad Slovenijo, se je odprlo, bili so žarki sonca nad slovenskimi vasmi, gozdovi, dolinami in Alpe. Hvala za sprejem, hvala za pomoč vsem slovenskim misijonarjem. Povsod, kjer se bomo srečali, bo to v imenu vseh slovenskih misijonarjev,« je poudaril.

Zanimanje medijev je bilo veliko. FOTOGRAFIJI: Dejan Javornik
Zanimanje medijev je bilo veliko. FOTOGRAFIJI: Dejan Javornik

Osrednja dogodka tokratnega obiska sta maši v ljubljanski frančiškanski cerkvi na Prešernovem trgu to nedeljo, 3. decembra, ob 10. uri (z neposrednim prenosom Radia Ognjišče in Programa Ars Radia Slovenije), ob 15. uri pa še v mariborski stolnici. Dan zatem, v ponedeljek, 4. decembra, ob 19. uri pa bo v Športni dvorani Medvode tako imenovano javno pričevanje z glasbenimi gosti oziroma pogovor o njegovem delu in poslanstvu, ki ga bo vodil Jure Sešek. Prej se bo srečal tudi s slovensko predsednico Natašo Pirc Musar.

Za udeležbo je treba rezervirati vstopnice prek pisarne Misijonskega središča Slovenije. Simbolični dar – tudi namen tega dogodka je dobrodelen – znaša pet evrov, vendar udeleženci običajno prispevajo več. Pedro Opeka samo za zagotavljanje šolske prehrane v misijonskih šolah skupnosti Akamasoa potrebuje okoli 10.000 evrov na mesec, a to je le eno od področij, za katera si prizadeva in za katera so potrebna denarna sredstva.

Ob Opekovih obiskih v Sloveniji pa se poveča tudi število botrov, ki v sklopu botrstva oziroma programa Obrok riža na dan zagotavljajo topel obrok za šolarje v misijonskih šolah. Trenutno imajo več kot 650 botrov iz Slovenije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije