UMETNIŠKO DRUŽENJE

Pariški navdih nad jezerom

Umetniška domačija Soraj gostila zanimivo druščino.
Fotografija: Nastopili so tudi folkloristi. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Nastopili so tudi folkloristi. FOTO: Oste Bakal

PERNICA – Dobra stotnija umetnikov in ljubiteljev likovne umetnosti iz Slovenije in tujine se je na umetniški domačiji Soraj na Vukovju nad Pernico zbrala na 8. tradicionalnem kresovanju. Poimenovali so ga Pariški navdih, saj so bili v ospredju umetniki, ki so lani ali pa bodo letos razstavljali na eni najbolj znanih svetovnih razstav, Salonu SNBA v Carrousel du Louvre v Parizu. Dogodek je bil prepleten z likovno umetnostjo, literaturo, glasbo, folkloro, humorjem in seveda tudi dobro kapljico in kulinariko. Prireditev je odprl pesniški župan Venčeslav Senekovič, vse skupaj pa je povezoval Vinko Šimek.

Prireditev je vodil Vinko Šimek.
Prireditev je vodil Vinko Šimek.

Dober ducat likovnih umetnikov je imel že pred večernim dogajanjem veliko dela. Razstavljena dela skorajda samih akademskih likovnikov je tokrat ocenil ugledni likovni kritik Mario Bedrič. Veliko se je pelo, nastopili so folkloristi KUD Milka Zorec iz Hotinje vasi, mojstrica harmonike Tjaša Čerič, posebnega aplavza pa je bila deležna legendarna pevka Ivanka Kraševec Prešern, ki je čudovito zapela nepozabno Prodajalko vijolic.

Nastopili so tudi folkloristi. FOTO: Oste Bakal
Nastopili so tudi folkloristi. FOTO: Oste Bakal

Naziv umetniške domačije Soraj, ki leži nad Perniškim jezerom, pomeni sončni raj in je izpeljanka iz imen ustanoviteljev Sonje in Rada Jeriča. Pri njih gostijo umetnike iz vse Evrope, organizirajo razstave, likovne tabore Artas, tradicionalno likovno prireditev Kresovanje, šolo likovnega izražanja, gojijo zdravilna zelišča ter skrbijo za zdravo in vitalno življenje. »Gostimo pozitivne ljudi z vsega sveta. Pri nas obiskovalci spoznajo enkratne ljudi, ustvarjajo in uživajo v prostoru, obdani z umetnostjo in naravo,« pravi gostiteljica Sonja Jerič. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije