PRIHODNOST

Pahor o novi vladi danes s Toninom

Pogovarjala se bosta o nadaljnjih korakih, potrebnih za izvolitev nove vlade.
Fotografija: Matej Tonin se bo sestal s predsednikom države. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin se bo sestal s predsednikom države. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor bo danes v Vili Podrožnik sprejel novoizvoljenega predsednika državnega zbora Mateja Tonina, s katerim se bosta pogovarjala o nadaljnjih korakih, potrebnih za izvolitev nove vlade.

Predsednik republike bo namreč, preden bo državnemu zboru predlagal kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade, opravil formalna posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Kdaj bodo ta potekala, se bosta na današnjem srečanju dogovorila Pahor in Tonin, ki bosta določila urnik posvetovanj in začrtala nadaljnje korake, ki naj bi pripeljali do izvolitve nove vlade.

Formalna posvetovanja vodij poslanskih skupin s Pahorjem bodo mogoča, ko bodo vse poslanske skupine novega sklica državnega zbora tudi uradno ustanovljene. Večina jih je to že storila, z izjemo poslancev Levice in Stranke Alenke Bratušek, ki bodo svoji poslanski skupini ustanovili danes. Tudi o tem, kako poteka oblikovanje poslanskih skupin, bo Tonin danes seznanil Pahorja.

Vodje poslanskih skupin k Pahorju prihodnji teden


Pričakovati je, da bodo posvetovanja pri Pahorju potekala prihodnji teden. Pahor je sicer že večkrat napovedal, da bo prvi mandat za sestavo vlade podelil predsedniku SDS Janezu Janši. Če bi se izkazalo, da ima večino katera druga koalicija, pa sta se dogovorila, da se bo Janša odrekel mandatu.

Pahor pričakuje, da bo od vodij poslanskih skupin izvedel, ali Janša uživa zadostno podporo, da mu podeli mandat. Tega mu bo, kot je napovedal, podelil tudi, če bi iz pogovorov z vodji poslanskih skupin izhajalo, da ni jasne predstave o tem, kdo utegne imeti večino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije