PAZITE SE JIH!

Ogroženih je čedalje več vozil

Zmikavti so se spravili nad lastnike vozil z brezkontaktnimi ključi.
Fotografija: Oprema tatov. Foto: GPU
Odpri galerijo
Oprema tatov. Foto: GPU

LJUBLJANA – V evropskem prostoru so trenutno v ospredju tatvine vozil, pri katerih lastniki za odklepanje in zagon uporabljajo brezkontaktne ključe oziroma keyless sisteme. V tujini so se tatvine teh vozil pojavile pred dvema do tremi leti, konec lanskega leta pa smo jih zaznali tudi v Sloveniji. Sistem brezkontaktnih ključev je med znamkami in modeli vozil vedno bolj razširjen, zato je ogroženih vedno več vozil.

Sistem brezkontaktnih ključev deluje tako, da ima lastnik vozila lahko ključ v žepu. Ko vozilo zazna, da se je lastnik vozilu dovolj približal, se to pri odpiranju vrat samodejno odklene. Ko voznik odpre vrata in se v vozilo usede, lahko zažene motor le s pritiskom na gumb. Ključ in vozilo si medsebojno izmenjujeta podatke, kar storilci izkoriščajo za krajo. Pri tem morata biti zlikovca najmanj dva. Prvi s posebnim elektronskim pripomočkom najprej poišče oziroma zazna prisotnost brezkontaktnega ključa, npr. v plašču na obešalniku v lokalu, v plašču lastnika v trgovini, na omarici v predsobi hiše ali stanovanja itd. Z aktiviranjem te elektronske naprave nato podaljša signal ključa do drugega dela naprave, ki jo ima drugi storilec, ki je v neposredni bližini vozila. Vozilo si s pomočjo obeh delov elektronske naprave izmenja podatke s ključem, ki je sicer od vozila preveč oddaljen. Drugi vozilo najprej odklene, se vanj usede in zažene motor. V tem trenutku lahko prvi zapusti bližino brezkontaktnega ključa, drugi pa se odpelje. Paziti mora, da mu vozilo ne ugasne, saj ga ne bi mogel več zagnati.

Novembra lani so policisti v Ljubljani zgrabili tri Poljake, ki so na opisan način v Ljubljani ukradli BMW 530 in mercedes benz S350. Obe vozili so našli ter vrnili lastnikoma. Zoper Poljake pa je preiskovalni sodnik odredil pripor. Opravili so 3 hišne preiskave ter zasegli posamezne dele ukradenih vozil, avtomehanično orodje, komunikacijska sredstva ter tudi napravo, ki se uporablja za opisani način izvrševanja tatvin vozil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije