TARČA

»Obstaja strah pred Janšo, ljudje so pripravljeni spregledati kakšno napako vladi«

Je civilna družba dovolj kritična do vlade Roberta Goloba?
Fotografija: FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
FOTO: RTV Slovenija

Gostje Tarče so bili tokrat najvidnejši obrazi civilne družbe: aktivist Jaša Jenull, direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, Filip Dobranič iz Danes je nov dan, družbeni kritik in izredni profesor Boris Vezjak in komentator portala Domovina.si Peter Merše. V oddaji so pojasnjevali, kaj si mislijo o očitkih o političnih pritiskih Golobove vlade, upognjenosti koalicijskih partnerjev, enoumju, avtoritarnosti, stricih iz ozadja in o medlih odzivih civilne družbe na vse te odklone. 

Rdeča nit celotne oddaje je bila, da so 105 petkov kolesarski protestniki opozarjali na številne kršitve prejšnje vlade, od kratenja ustavnih pravic do političnega kadrovanja, zahtevali drugačno politiko, pozivali na volitve in bili nosilni steber vzpona Roberta Goloba in Gibanja Svobode kot antipoda Janeza Janše in tako imenovanega 'janšizma'. Kot so omenili, je tudi novoizvoljena vlada obljubljala odpravo popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih, ukinitev dopolnilnega zavarovanja, krepitev hitre in nujne medicinske pomoči …

Izvedeli smo da je Kovačeva priletela naravnost iz Brazilije in vseskozi poudarjala, da jo skrbi zdravstveni sistem, a da si za zdaj nabirajo nove moči. Dobranič je med drugim omenil, da mora paziti, da ne bo pregorel ob vseh protestih, Vezjak pa je med vrsticami dejal, da gre za levo civilno družbo in da obstaja nekaj takega, kot je strah pred Janšo, da so zato ljudje pripravljeni spregledati kakšno napako vladi. Merše je na koncu poudaril, da je angažiranje pomembno in da bi se morali angažirati tudi tisti, ki drugače mislijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije