MARATON NADZORA

Vozniki, pozor! Danes na teh 600 lokacijah policisti merijo hitrost

Maraton nadzora hitrosti: »Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj.«
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo začenja nacionalno preventivno akcijo Hitrost, s katero želi opozoriti na pomen prilagojene hitrosti voznim razmeram, ustrezne varnostne razdalje in zaviralne poti. Ta teden policisti poostreno nadzirajo hitrost voznikov, za danes pa so napovedali nov maraton nadzora hitrosti. Ta ne bo potekal samo v Sloveniji, ampak tudi po Evropi. Lani se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo skoraj 3.000 prometnih nesreč.

Neprilagojena hitrost je namreč še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Policisti bodo v sklopu preventivne akcije v četrtek na več kot 600 lokacijah po vsej državi izvedli tudi maraton nadzora hitrosti.

To so lokacije po Sloveniji, kjer bodo policisti četrtek merili hitrost. Za posamezno policijsko upravo si jih lahko ogledate na spletni strani policije.

Lani 49 smrtnih žrtev na cestah

Zaradi neprilagojene hitrosti so lani pri nas našteli 2.982 prometnih nesreč, kar je šest odstotkov več kot v letu 2020. Zelo skrb vzbujajoče pa so posledice, saj je lani zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 49 oseb, enako kot v 2019, in kar 81 odstotkov več kot leta 2020. Med njimi je bilo največ voznikov osebnih avtomobilov in voznikov motornih koles.

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč so bili vozniki osebnega avtomobila. Sledijo kolesarji in vozniki enoslednih motornih vozil. Skrbi dejstvo, da se delež kolesarjev povečuje, s sedmih odstotkov na 12 v zadnjem petletnem obdobju, so izpostavili v AVP.

Podatki tudi kažejo, da zaradi neprilagojene hitrosti največ prometnih nesreč povzročijo vozniki v starosti od 18 do 34 let. 

Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi neprilagojene hitrosti se zgodi ob koncih tedna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije