ŽALEC

Ob ribniku bo zrasla Hopslandija

Žalec se je že vpisal na turistični zemljevid s Fontano piva, Hopslandija pa bi po mnenju župana Janka Kosa v mesto privabila še več turistov.
Fotografija: Bodoča Hopslandija Foto: občina Žalec
Odpri galerijo
Bodoča Hopslandija Foto: občina Žalec

Na občini Žalec so pred dnevi podpisali pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za vodni park Hopslandija, ki ga bodo uredili ob ribniku Vrbje v neposredni bližini središča Žalca.

Ribnik Vrbje meri dobrih 13 ha in je v tem delu doline največja stoječa voda. V njem vzrejajo toplovodne vrste rib, krapovce, ima tudi bogato floro in favno. Med slednjo najbolj izstopajo ptice, saj so jih opazili že več kot 170 vrst.

Hopslandijo bodo uredili v kraju Vrbje, ob vstopni cesti v krajinski park, v neposredni bližini potoka Podvinska Struga in ribnika Vrbje. Na tem območju naj bi uredili bazen s kopališčem, kamp s prostorom za šotore, bungalove, mobilne hiške in postajališča za avtodome. Kopališče z zmogljivostjo do 400 kopalcev bo namenjeno tako enodnevnim kot večdnevnim gostom, a v prvi vrsti občanom, poudarjajo na občini Žalec.

Biopark Nivo v Vrbju Foto: Primož Hieng
Biopark Nivo v Vrbju Foto: Primož Hieng

»Pravkar je bil izbran izvajalec za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo bazena. Posegi naj bi se začeli po pridobitvi gradbenega dovoljenja, predvidoma leta 2019 oziroma 2020. Na območju Hopslandije so trenutno že urejena štiri postajališča za avtodome, prav tako je pridobljeno gradbeno dovoljenje za gradnjo novega postajališča za dodatnih 18 mest,« pravijo na občini Žalec.


Fontana piva je od odprtja septembra 2016 presegla vsa pričakovanja. V dveh letih je postala izjemna zgodba o uspehu, ki privablja obiskovalce iz vseh krajev in tudi iz tujine.

Zelo blizu je Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, ki ponuja sprehod skozi zgodbo hmelja v Spodnji Savinjski dolini, imenovani tudi dolina zelenega zlata. Gradivo je zbrano tudi s pomočjo krajanov okoliških občin ter njihovih lastnih zbirk orodij in spominov. Na ta način aktivno povezuje v muzejsko družino vsakogar, ki je bodisi prispeval del svojih spominov bodisi je del zgodbe o hmelju. V razstavnih prostorih sta interaktivno predstavljeni hmeljarstvo in pivovarstvo v Sloveniji skozi čas, ogledate si lahko tudi proces varjenja piva in ga poskusite.

Hmeljarska princesa in hmeljarski starešina Foto: Primož Hieng
Hmeljarska princesa in hmeljarski starešina Foto: Primož Hieng

V bližini bodočega vodnega parka je še Biopark Nivo, kjer so pred dobrim desetletjem pri obnovi zanemarjenega območja odkrili energijske točke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije