VELIKO BREME VIRUSA

Novo sproščanje ukrepov pri nas? Beovićeva razkrila, kaj meni stroka

Rekla je, da bi kot v ZDA lahko pričakovali cepljenje otrok, starejših od dveh let, tudi pri nas, če bo Ema to odobrila.
Fotografija: Beovićeva meni, da je breme virusa v Sloveniji še vedno veliko. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Beovićeva meni, da je breme virusa v Sloveniji še vedno veliko. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Slovenija je od prejšnjega tedna v zelenem območju po vladnem epidemiološkem semaforju. Prejšnji teden sproščanj ukrepov v skladu z zelenimi kriteriji še ni bilo, nekateri namreč svarijo, da ne smemo prehitro sproščati ukrepov, upadanje epidemije pa se upočasnjuje. Lahko ta teden vendarle pričakujemo kakšna sproščanja?

​Bojana Beović
, je v oddaji 24ur zvečer po sestanku posvetovalne skupine povedala da prevladuje razmišljanje, da bi bilo pametno postopno odpreti čim več dejavnosti, pri tem pa upoštevati nekatere ukrepe, predvsem upoštevanje pravila PCT; da se zbiramo, kadar smo drug za drugega varni. Omenila je še nekatere ukrepe NIJZ, med njimi prezračevanje prostorov. ​Rekla je, da lahko otroke, starejše od 12 let, lahko začnemo cepiti, saj je cepivo odobreno.

V tem tednu se bo sestala posvetovalna skupina, ki bo sprejela odločitev, katere skupine otrok naj bi najprej cepili. V ZDA napovedujejo že cepljenje otrok od drugega leta dalje. Beovićeva pravi, da če to sprejela Evropska agencija za zdravila (Ema), bi kaj takega sledilo tudi pri nas.

image_alt
Poletje je tu, kaj potrebujete za prestop v Avstrijo, Italijo, Hrvaško, Srbijo


Glede na ocenjeno kužnost virusa, bi potrebovali skorja 70-odstotno precepljenost, če bi bili novi sevi še bolj kužni, bi morala biti precepljenost nekoliko višja. Trenutno je z dvema odmerkoma v Sloveniji cepljenih 19,4 odstotka ljudi.

Breme virusa je po mnenju Beovićeve v Sloveniji še vedno precejšnje. Dosegli smo, kar smo v Sloveniji definirali kot zeleno fazo. če se primerjamo z drugimi evropskimi državami, pa gre za precej višje breme, v primerjavi z Italijo npr. imamo skoraj dvakrat več virusa.

image_alt
Beovićeva: Kakšno jesen bomo živeli, je odvisno od nas samih

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije