JEZEN

Nočna mora: Bojanu pokrov kanalizacijskega jaška krati spanec

Bojan Flisek starejši se zbudi vsakič, ko avto zapelje čez jašek. Krivi občino, češ da je kupila pokrove slabe kakovosti.
Fotografija: Bojan Flisek starejši zaradi pokanja pokrova jaška ponoči ne more mirno spati. Fotografije: Igor Mali
Odpri galerijo
Bojan Flisek starejši zaradi pokanja pokrova jaška ponoči ne more mirno spati. Fotografije: Igor Mali

ŠMARTNO PRI LITIJI – »Poka kot na ruski fronti!« Tako slikovito neznosno pokanje pokrovov kanalizacijskih jaškov na glavni prometnici skozi Šmartno pri Litji opiše domačin Bojan Flisek starejši. Živi v hiši na naslovu Ustje 10, ki je od središča občine oddaljena vsega 300 metrov. A kot ga gre razumeti, se občinski veljaki bolj malo obremenjujejo z njegovo težavo. Oziroma, kot pravi, jih je na to, da je ob takšnem hrupu nemogoče živeti, že večkrat opozoril, a se vse do danes ni kaj izboljšalo.
Pojasni nam, da so se težave začele pred tremi leti, ko so s pomočjo evropskega denarja v občini obnavljali kanalizacijo. Že takrat, kot nadaljuje, je bil storjen prvi greh, saj naj bi kupili jaške slabše kakovosti. In sicer namesto domačih neke turške, ki neznosno ropotajo, ko avtomobili vozijo čez. Čez dan se nekako še da preživeti, ampak najhuje je ponoči, ko tako ropota, da, kot opiše sogovornik, ne moreš niti normalno zaspati. »Na uro jih gre od šest do osem čez jaške. Ravno majčkeno zakinkam, ko me ti poki spet zbudijo,« razloži in doda, da pokajo tudi jaški, ki so naprej po cesti mimo kraja, in da motijo starejše domačine.

Razmišlja o tožbi

Bojan Flisek starejši zaradi pokanja pokrova jaška ponoči ne more mirno spati. Fotografije: Igor Mali
Bojan Flisek starejši zaradi pokanja pokrova jaška ponoči ne more mirno spati. Fotografije: Igor Mali
Občina bi vse, kot meni, lahko preprečila že na začetku, saj se je, kot pravi, težava z jaški pojavila že v Cerkovniku, ko so začeli dela. »Že takrat bi lahko drugače naredili in jih takoj zamenjali,« pravi Flisek starejši. »Kot prvo je kriv projektant, kot drugo občina, ki dela ni takoj ustavila, in kot tretje komisija, ki je pri prevzemu dala odobritev,« je še prepričan. Pove nam še, da zelo trpi tudi njegova hudo bolna žena, velika sreča pa je, da je sam še dovolj zdrav, da lahko vse skupaj preživi. »Petdeset let sem bil poklicni voznik in nikjer v Evropi ni bilo take oslarije kot tukaj,« je razočaran in dodaja: »Vse to mi krati spanec, zaradi česar že razmišljam, da bom šel v tožbo proti občini za kaljenje nočnega miru.« Sicer pa jaški niso edini problem našega sogovornika. Po asfaltiranju ceste se ob deževju voda na cestišču zadržuje ravno pri ograji ob njegovi hiši. Nanjo seveda zapeljejo vozniki in z njo pošpricajo ne le ograjo, ampak tudi fasado. Zaradi tega so tik ob vhodu na stopnišče, ki vodi do glavnih vhodnih vrat, postavljene premične rdeče-bele table, s katerimi je nekako zaščitena ograja in tudi, da vozniki vsaj malo obvozijo moteči jašek.
S temi tablami je ograja vsaj malce bolj na varnem. foto: Igor Mali
S temi tablami je ograja vsaj malce bolj na varnem. foto: Igor Mali

Večja obremenitev, več težav

Flisek priznava, da se je že večkrat obrnil na Komunalo Litija in da so mu brez težav priskočili na pomoč. Tudi večkrat so zamenjali tesnilo jaška, a se je čez dva, tri dni zgodba ponovila. Doda še, da se jašek malo poseda, kar pa ni nič nenavadnega, saj na dan mimo pelje več kot deset kamionov vlačilcev. Edino rešitev vidi le v zamenjavi jaškov, in sicer v bolj kakovostne in namesto okroglih v štirioglate.

Jašek, ki Bojanu greni življenje.
Jašek, ki Bojanu greni življenje.

Da so pri Flisku že večkrat posredovali, so nam potrdili tudi na litijski komunali. Med drugim so povedali, da jih je bilo treba na novo zatesniti, saj nastaja razlika med jaškom in okvirjem, kar povzroči pokanje. Razložijo nam, da se to pogosteje dogaja tam, kjer so jaški večkrat povoženi, in če so na ovinkih oziroma tam, kjer je zaradi prometa njihova obremenitev večja. »Mogoče je, da je problem tudi v kakovosti jaškov oziroma pokrovov,« so nam še povedali in dodali, da oblika pokrova jaška ne igra velike vloge. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije