ŠALAMIJADA

Najboljši šalam je vinarjev

V restavraciji Dam v Novi Gorici se je odvrtela tradicionalna šalamijada. Pokal je romal v roke Marjana Četrtiča iz Goriških brd.
Fotografija: Paradi slastnih lepotic občudovalcev ni manjkalo. Fotografije: Igor Mali
Odpri galerijo
Paradi slastnih lepotic občudovalcev ni manjkalo. Fotografije: Igor Mali

KROMBERK – Marec je mesec, ko se gospodarji po Sloveniji radi pohvalijo s slastnimi domačimi salamami, ki prav v tem času že postanejo dovolj zrele in dobre, primerne za pokušino in tudi tekmovanja. Slednja se odvijajo na različnih koncih Slovenije, glede na lokacijo pa se spreminja tudi njihovo ime. V restavraciji Dam v Kromberku v Novi Gorici ta slišijo na ime šalamijada, prirejajo pa jih že častitljivih 15 let.
 

Samo iz svinjine


Prvi mož in pobudnik tukajšnjih šalamijad je Rasti Fakuč, oče lastnika restavracije Dam in chefa Uroša Fakuča. Šalamijado organizira za svoje prijatelje, med katerimi so številni gostinci in vinarji, majhno, a dobro družbo, ki navadno šteje okoli 40 ljudi. Pa se šalam od salame kaj razlikuje?
Zmagovalec letošnje šalamijade je Marjan Četrtič, vinar iz Goriških brd.
Zmagovalec letošnje šalamijade je Marjan Četrtič, vinar iz Goriških brd.

»Mi Primorci rečemo šalam, značilnost naših šalamov pa je, da so le iz svinjskega mesa in v naravnem črevu, zračno sušeni od 90 dni do šestih mesecev,« razloži gostitelj šalamijade. Število šalamov, ki tekmujejo na šalamijadi, se iz leta v leto spreminja – letos so jih tričlanska komisija in gostje lahko preizkusili 20. Medtem ko gostje razvajajo brbončice z odličnimi okusi sveže dozorjenih mesnin, ima komisija, ki ji tradicionalno predseduje velik poznavalec salam, dr. znanosti in profesor na biotehniški fakulteti v Ljubljani Peter Raspor, zahtevno nalogo: z ocenami od ena do pet mora oceniti aktualne slastne tekmovalke po videzu prereza, vonju in okusu.
Gostitelj šalamijade Rasti Fakuč nam je zaupal, da je bila letos določitev zmagovalca še posebno težka, saj so bile vse salame odlične.
Gostitelj šalamijade Rasti Fakuč nam je zaupal, da je bila letos določitev zmagovalca še posebno težka, saj so bile vse salame odlične.

»Salama mora izpolnjevati različne kriterije. Ne sme biti denimo presušena, plesen na ovoju mora biti enakomerno razporejena po vsej dolžini. Pri prerezu je pomembno razmerje sestavin – 30 odstotkov mora biti špeha, 70 odstotkov mesa,« pojasnjuje Rasti Fakuč. »Letos je bilo ocenjevanje še posebno zahtevno, saj so bile vse salame odlične in je bila razlika med številom točk, ki so jih prejele, zelo majhna,« dodaja.


Največ točk je letos prejela salama vinarja iz Goriških brd Marjana Četrtiča. Ta je za častitljivo prvo mesto prejel pokal, ki bo njegov najmanj eno leto, do naslednje šalamijade, ko se bodo izdelovalci salam zanj pomerili znova. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije