REŠEVANJE ŽIVLJENJ ALI GOSPODARSTVA

Na vladi bo vroče, bodo Gantarja »povozili«?

Ministra Gantar in Počivalšek vlečeta vsak na svojo stran. Kako se bo končalo, bo znano kmalu.
Fotografija: Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec, Delo

V zadnjih dneh se veliko govori o sproščanju ukrepov. Pogoj, kdaj bi se sproščanje lahko začelo, je vlada s stroko že določila, a nekateri menijo, da bi bilo zaradi epidemiološke slike, ki se pravzaprav ni izboljšala, se pa ne poslabšuje več (a pritisk na bolnišnice je še vedno velik), treba začasno še nekoliko zaostrite ukrepe – zapiranje nenujnega gospodarstva za 14 dni. O tem je govoril minister za zdravje Tomaž Gantar (Desus), če bi to bilo mogoče storiti, pa takšno idejo podpira tudi vodja strokovne skupine, ki na področju covida 19 svetuje vladi, Bojana Beović.

A ukrepe sprejema na koncu vlada, koalicija strank, v kateri so SDS, SMC, NSi in Desus. Kako so ideji o omejenem zaostrovanju, ki ga je predlagal Gantar, podpira pa ga tudi Beovićeva, naklonjeni?
 
Preberite tudi:

Bojana Beović razkriva, kaj bodo danes predlagali vladi



Zdravko Počivalšek. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Predlogu Gantarja nasprotuje minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (SMC), ki je v prvem valu svoje poteze pri nabavi opreme upravičeval s tem, da gre za reševanje življenj (zaradi domnevno spornih poslov z zaščitno opremo ga preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad).

V prvih sedmih dneh decembra imamo več mrtvih s covidom 19, kot jih je bilo v katerem koli sedemdnevnem obdobju v novembru, to je bil najbolj črn mesec do zdaj. Gantar je to ponazoril z besedami: vsak dan nam umre za poln avtobus ljudi. Počivalšek je kljub temu izrazil naslednje mnenje: »Poziva k zaprtju gospodarskih dejavnosti ne morem podpreti. Do zdaj smo spoštovali vse predloge, tudi javno smo jih zagovarjali, vendar z njimi žal ne dosegamo pričakovanih rezultatov, zato predlagam korenito spremembo strategije in podpiram zahteve gospodarstva.« Kaj zahteva gospodarstvo? Sproščanje ukrepov. Po mnenju Počivalška se je epidemija razvila v psihološko krizo zaupanja, zato je nujna sprememba vladne strategije: »Zmoremo boljše za zdravje in gospodarstvo.« Gantar se je na želje ministrstva za gospodarstvo odzval: »Zadnjo odločitev o ukrepih ima vlada, kjer bomo morali skrbno pretehtati med predlogi ministrstva za zdravje za ohranitev zdravja, življenja državljanov ter predlogi MGRT za (prehitro) odprtje gospodarskih dejavnostih, s katerimi lahko povzročimo popoln kolaps zdravstvenega sistema.«


Na to temo se je oglasil tudi prvak NSi, sicer minister za obrambo, Matej Tonin. Dejal je, da v NSi podpirajo postopno sproščanje ob hkratnem uvajanju bolj dostopnih hitrih testov. Hkrati opozarjajo na dosledno izvajanje preprostih ukrepov: maske, higiena rok in držanje distance. 


Tvit Tonina je s svojo publiko podelil tudi državni sekretar iz kabineta predsednika vlade Vinko Gorenak (SDS). Gre za njegovo mnenje. Ali ga deli tudi SDS, pa bomo šele videli. 

Kako bo odločila vlada, ki jo vodi Janez Janša, bo znano v četrtek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije