STOLETNICA

Na god praznovala 100 let

Jožefi Jablanšek je čestital tudi predsednik republike Borut Pahor. Že v zgodnji mladosti se je zapisala petju.
Fotografija: Še vedno je čila in dobre volje. FOTO: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Še vedno je čila in dobre volje. FOTO: Jože Miklavc

Jožefovo je bilo za Vinsko Goro ter bližnji zaselek Lipje in sorodnike Jožefe Jablanšek zares velik dan. Njihova sovaščanka, sestra, mama, babica, prababica, praprababica, teta in sestrična Jazbeška Pepca je prav na svoj god praznovala 100. rojstni dan.

Seveda ni manjkala torta.
Seveda ni manjkala torta.
Domači in krajevni organizatorji so se zaradi epidemije znašli v težavnem položaju. Ob najavi skupin, ki so prihajale z voščili, so s Francem Špeglom na čelu storili vse potrebno, da so ohranili popolno varovanje pred možnostjo okužb. Slavljenki so ob visoki obletnici prišli čestitat podžupanja MO Velenje Aleksandra Vasiljević – tudi v imenu župana Petra Dermola –​, predsednik KS Vinska Gora Jože Ograjenšek ter priljubljeni domači župnik iz župnije Šentjanž na Vinski Gori Tone Kraševec.

Pozneje so se zvrstili še predstavniki Društva upokojencev Vinska Gora, Društva invalidov Velenje, predstavnici župnijske Karitas, sorodniki in sosedje. Vsi le v majhnih skupinah in s presledki. A so se med njimi kaj kmalu znašli tudi slavljenkini glasbeni prijatelji, sami znani vrhunski glasbeniki ter sorodniki Sredenšek pod vodstvom Francija Žerdonerja in ji zaigrali in zapeli nekaj najbolj zaželenih viž. Jablanškovi je poslal čestitko tudi predsednik države Borut Pahor, ki je ne povsem po naključju izvedel, da tako okrogli jubilej zdrava slavi prav na jožefovo čila stoletnica izpod Gonžarjevih peči, ta je bila kot pevka v velikih zborih vedno »na tekočem med cerkvijo in politiko«, se je nekdo pošalil ob vprašanju, kakšne zveze pa ima stoletnica s tako znanimi Slovenci.

Prvorojenka med sedmimi otroki Banovškovih se je rodila na Tuševi kmetiji na Lopatniku. Kot najstarejša je morala na vse po vrsti paziti kot druga mama. Že kot mladinka se je priključila mešanemu pevskemu zboru domače župnije Šentjanž. Pri 18 letih je na vajah spoznala fanta, pozneje moža Franca Jablanška iz Lipja, dve leti pozneje sta povila hčerko Zorico, poročila sta se po 11 srečnih letih, ko sta se s Tuševega preselila na njegov dom v Lipje. Pepca je bila vseskozi cerkvena pevka, a je že zgodaj postala tudi članica ženskega pevskega zbora DU Velenje, kjer je vztrajala vse do svojega 85. leta.

Muzikanti slovitega domačina Francija Žerdonerja
Muzikanti slovitega domačina Francija Žerdonerja
Poleg dela na manjši kmetiji je pri opravilih pomagala tudi sosedom. Kuhala je na številnih ohcetih, petja pa ni nikoli opustila. Tudi ob jubilejnem srečanju je najprej zapela sama, pozneje so se ji pridružili redki prisotni, in srečna delila spomine s prijatelji, družino in žlahtnimi muzikanti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije