KOLO

Na 82 let starem kolesu luč še vedno sveti

Ivan Arh ima v domači delavnici izjemno ohranjeno kolo iz davnega leta 1936. Teče, kot bi ga pripeljali iz tovarne, lastniki so ga ves čas dobro podmazovali.
Fotografija: Na balanci je še vedno pritrjena tablica z letnico. FOTO: Jaroslav Jankovič
Odpri galerijo
Na balanci je še vedno pritrjena tablica z letnico. FOTO: Jaroslav Jankovič

VELIKI PODLOG – Nekega dne je naneslo, da smo pri Krškem zavili z avtoceste proti vasi Veliki Podlog in oglasili smo se pri malem podjetniku, 53-letnem ključavničarju Ivanu Arhu, ki je našel svojo nišo v proizvodnji betonskih jaškov in drugih malih betonskih izdelkov. A poleg dela v delavnici že vrsto let neguje svoj hobi, počasi namreč zbira staro orodje, motorje in kolesa.

"Oče in mati sta imela moped na dve prestavi, po domače dvobrzinca. Ko sem ga dobil, je bil zelo lepo ohranjen, in rekel sem si, zakaj bi tako lep spomin pustil vnemar." Zraven njega smo opazili nekaj starih motorjev, v kotu obnovljeni skoraj 50 let star traktor IMT. V drugem kotu je bilo na stalažo prislonjeno staro kolo. "Ja, tegale sem kupil v Domžalah za 250 evrov, je zelo ohranjen. Če kaj kupim, gledam, da je stvar celovito ohranjena in čim manj popravljana."

V delavnici ima Arh tudi nekaj starih mopedov. FOTO: Jaroslav Jankovič
V delavnici ima Arh tudi nekaj starih mopedov. FOTO: Jaroslav Jankovič

Naložil ga je v kombi, se odpeljal domov, ga postavil v kot ter za nekaj časa nanj pozabil. In potem je nekega dne spet stikal po delavnici in se zaletel v staro kolo z usnjenim sedežem, na zadnjem robu je še danes lepo izpisano Wiko, francosko podjetje, ki še danes izdeluje usnjene izdelke.

Dvignili smo prednji del kolesa in ga ročno pognali. Kolo je gladko teklo, kot bi bilo novo, slišal se je le rahel piš. "Teče, kot bi ga včeraj pripeljali iz tovarne. A to ni naključje. Očitno so ga lastniki skozi desetletja pazili in dobro podmazovali. Vidite na prednjem pestu nipl? To je nastavek za mazanje, ki ga danes niti avtomobili nimajo več."

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije