PETICIJA

Mnogi proti pirotehniki, poziva se k podpisu peticije

Zavzemanje za popolno prepoved pirotehnike ...
Fotografija: Novoletni čas je poln pokanja. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Novoletni čas je poln pokanja. FOTO: Roman Šipić, Delo

December je čas, ko nemalokrat posežemo po pirotehniki. Ta se nekako povezuje s prazničnim božično-novoletnim časom, ko naj bi bilo vse razsvetljeno in pokajoče. A že vse od leta  2018 poteka pobuda, da bi pirotehniko v Sloveniji prepovedali. Tako je nastala peticija za prepoved pirotehnike, ki jo je podpisalo leta 2018 že 60.000 ljudi. Tako je zapisal Tomaž Gorec na svoji spletni strani, ki je tudi pobudnik te peticije.

Gorec se na facebooku predstavlja kot popotnik, bloger in fotograf. Te dni pa prijatelje in znance znova prosi za podpis peticije in njeno nadaljnje posredovanje. Takole piše (nelektorirano): »Pozdravljeni, Iskreno se vam zahvaljujem za podpis peticije ZA prepoved pirotehnike! Odziv je odličen. Do sedaj je peticijo podpisalo 1.541 oseb. Naš cilj je, da peticijo podpiše čim več ljudi, ker več kot bo podpisov lažje bomo dosegli prepoved tega pokanja! Če vam ni težko, bi vas prosil, če lahko na svojem Facebook profilu objavite povezavo do podpisa peticije in pozovete svoje prijatelje, da podpišejo peticijo. Povezava do peticije je https://www.tomazgorec.si/pirotehnika.«


Pirotehnika je dovoljena, a omejeno

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so namenjeni takšni uporabi. Izdelki so v ta namen tudi označeni. 

Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. 

Prepovedana je predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. V policiji ugotavljamo, da je največ poškodb ravno pri takšni prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa oz. so bili kupljeni na črnem trgu. 

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), moti živali ter onesnažuje okolje. 

Za tiste, ki kršijo določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov, globa znaša od 400 do 1200 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije