VOLITVE 2018

Med novimi poslanci tudi stari znanci

Vrnili se bodo nekateri, ki so pred leti ostali pred vrati. 
Fotografija: Vrača se kar nekaj znanih obrazov. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Vrača se kar nekaj znanih obrazov. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Nedeljski volilni izid kaže, da se v poslanske klopi vračajo tudi nekateri, ki so na volitvah 2014 ostali pred vrati državnega zbora (DZ). Med poslance se tako vračata Zvonko Černač in Alenka Jeraj, oba SDS. Poslanska skupina SD se bo znova okrepila s Samom Bevkom, NSi z županom občine Rogatec Martinom Mikoličem, ki je bil poslanec v mandatu leta 2004. Uspelo je tudi Slovenski nacionalni stranki (SNS) in njenemu predsedniku Zmagu Jeličič Plemenitemu, ki se po letu 2011 vrača v parlament.

Veliko pa je tudi takšnih, ki se bodo z začetkom novega mandata morali posloviti od poslanskih klopi. Najbolj je presenetilo dejstvo, da se med poslance ni uspelo uvrstiti prvaku Desusa Karlu Erjavcu in Alenki Bratušek. Med temi, ki so ostali pred parlamentarnimi vrati, so še Jani Möderndorfer, Vinko Gorenak, Bojan Dobovšek, Andrej Čuš, Marija Kotnik Poropat, Jan Škobrne, Marija Babič, Tomaž Gantar, Primož Heinz, Julijana Bizjak Mlakar, Peter Vilfan in Mirjam Bon Klajnšček.

Povsem se bo prevetrila tudi sestava poslanske skupine SMC, ki je za novi mandat dobila več kot dve tretjini manj poslancev, kot jih je imela v minulem mandatu. Med 10 poslanci, ki ostajajo iz prejšnjega sklica, bodo le Milan Brglez, Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić. V DZ sta se uvrstila tudi predsednik vlade v odhajanju Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.


 

Vsa imena novih poslancev najdete tukaj


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije