NE BODO SE USTAVILI

Mahnič: Komisija nadaljuje delo

V skladu z odločitvijo sodišča ne morejo zaslišati posameznikov v funkciji sodnika.
Fotografija: Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Predsednik preiskovalne komisije DZ v zadevi Kangler Žan Mahnič napoveduje upoštevanje odločitve ustavnega sodišča, ki je začasno zaustavilo preiskavo komisije v delu, ki se nanaša na sodnike. Za zdaj so glede tega zahtevali le dokumentacijo. Sicer komisija po Mahničevih besedah nadaljuje delo, v ponedeljek bodo zaslišanja.

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, ki jo je zahteval sodni svet, do končne odločitve zadržalo izvajanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi. In sicer na način, da preiskovalna komisija v zadevi Kangler do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izvajati preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na sodnike.

Pripravljen opomin

Za zdaj odločitev pomeni, da komisija ne bo dobila dokumentacije, ki jo je zahtevala od okrožnega in okrajnega sodišča v Mariboru ter Vrhovnega sodišča RS, je na novinarski konferenci povedal Mahnič. Od vrhovnega sodišča so že prejeli odgovor, da dokumentacije ne bodo posredovali do končne odločitve ustavnega sodišča. Pripravljen je bil opomin, ki bi ga sodišču poslali prihodnji teden, a tega Mahnič upoštevajoč odločbo ustavnega sodišča ne bo naredil, je napovedal. V skladu z odločitvijo sodišča ne morejo zaslišati posameznikov v funkciji sodnika. Tako denimo tudi Janeza Žirovnika, ki pa ga lahko po Mahničevem prepričanju zaslišijo »kot nekdanjega pripadnika SDV ali kot nekdanjega namestnika direktorja Sove«.

Mahnič je dejal, da za zdaj na zaslišanje niti niso vabili nobenega posameznika zaradi funkcije sodnika in tako z nadaljevanjem dela po njegovem mnenju v ničemer ne kršijo sklepa ustavnega sodišča. Dodal je, da drugače od koalicijskih strank on sodbe upošteva.

Kompromitirana?

Ob tem je opozoril na po njegovem mnenju veliko spornost, da sta v tej zadevi odločala tudi ustavni sodnik Matej Accetto in predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez. Accetto je po Mahničevem prepričanju kompromitiran zaradi sodelovanja s SMC, Knez pa zaradi osebnega poznanstva s Francem Kanglerjem.

Parlamentarna komisija bo po Mahničevih navedbah ugotovila, ali obstajajo mehanizmi za to, da bi nadaljnji postopek ustavnega sodišča dajal videz nepristranskosti. »Če bosta tudi v nadaljevanju sodelovala Knez in Accetto, ne bo tako in bo očitno treba poseči po vseh ustreznih in pravnih možnostih, da se ju izloči,« je napovedal. DZ je sicer stranka v postopku in lahko predlaga njuno izločitev. A je Mahnič ob tem spomnil, da je to odvisno od večine v DZ. Koalicija pa je na pristojnih delovnih telesih »povozila« tudi mnenje zakonodajnopravne službe glede predloga sodnega sveta za začasno zadržanje izvajanja zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi.

»Svoji so zaščitili svoje, me pa zanima, kako bo ustavno sodišče presojalo pobudo državnih tožilcev,« je še dejal Mahnič. Po njegovem mnenju pa je tokratna odločitev lahko tudi že znak končne razsodbe. »Kadar gre zanje, hitro odločijo. Kadar gre za druge, pa se vleče,« pa je komentiral hitro odločitev ustavnih sodnikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije