VLASTA NUSSDORFER

Ljudem v stiski obrnila hrbet, Pahorju dala košarico

Ne bo se prijavila za nov mandat.
Fotografija: Vlasta Nussdorfer. FOTO: Igor Modic, Delo
Odpri galerijo
Vlasta Nussdorfer. FOTO: Igor Modic, Delo

LJUBLJANA – Rok za oddajo predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic, ki ga je določil predsednik republike Borut Pahor v pozivu za zbiranje predlogov, se danes izteka. Predloge je treba poslati na naslov predsednikovega urada na Erjavčevo 17 v Ljubljani. Aktualni varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer mandat poteče 23. februarja 2019. Postopek za izvolitev novega varuha pa se mora glede na zakon začeti najpozneje šest mesecev pred potekom mandatne dobe prejšnjega varuha. Nussdorferjeva se na poziv, ki ga je Pahor objavil 3. avgusta, ne bo odzvala. Prav tako so pri varuhu napovedali, da ne bo podala soglasja k morebitnemu predlogu.

Ko bo predsednik republike sprejel odločitev o izbiri kandidata oz. kandidatov za varuha, in pred glasovanjem v državnem zboru (DZ) je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata oz. kandidatov. DZ glede na zakon o varuhu odloči o predlogu predsednika republike v 45 dneh od predložitve predloga.

DZ izvoli varuha z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev za šest let, po poteku mandatne dobe pa je lahko še enkrat izvoljen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije