GOSPODARSKA RAST

Letos bomo živeli bolje, kakor smo sprva mislili

Banka Slovenije izboljšala napoved gospodarske rasti. Dobre napovedi tudi za prihodnja tri leta.
Fotografija: Dobre napovedi za gospodarsko rast in zmanjšanje števila brezposelnosti bi lahko pozitivno vplivali na rodnost. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Dobre napovedi za gospodarsko rast in zmanjšanje števila brezposelnosti bi lahko pozitivno vplivali na rodnost. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Letošnja gospodarska rast bo višja, so sporočili iz Banke Slovenije. Po najnovejših ocenah se bo zvišala s 4,2 odstotka na 4,6.

Prihodnje leto naj bi rast bruto domačega proizvoda (BDP) znašala 3,6 odstotka, v 2020 pa naj bi upadla na 3,4 odstotka. Direktorica analitsko raziskovalnega centra pri Banki Slovenije Arjana Brezigar Masten je pojasnila, da je dinamika gospodarske rasti lani očitno dosegla vrhunec, zdaj pa se bo počasi umirjala.


Več zaposlovanja in višje plače


Na večjo gospodarsko rast vplivajo predvsem zasebna potrošnja in investicije, manj pa zunanja trgovina. Zasebna potrošnja naj bi letos zrasla za 3,5 odstotka, nato pa tudi v 2019 in 2020 ostala na ravni okoli treh odstotkov. Rast potrošnje spodbujata rast zaposlovanja in pričakovana rast plač. Zaposlovanje se bo do leta 2020 še naprej krepilo, a ne s tako dinamiko kot doslej, so pojasnili.

Z zaposlovanjem bodo višje tudi plače in bodo do leta 2020 v povprečju dosegle okoli 4,5 odstotka. Po besedah Banke Slovenije to ne bo ogrožalo stroškovne konkurenčnosti gospodarstva, saj bodo realne plače rasle bolj ali manj skladno z rastjo produktivnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije