DA VAM NE BO PREVROČE

Lahko odklonite delo zaradi previsokih temperatur na delovnem mestu? Imamo odgovor

Če v vročih dneh ne delate na klimatiziranem delovnem mestu, verjamemo, da je lahko zelo naporno.
Fotografija: Nekateri imajo srečo, da se lahko na delovnem mestu ohladijo. A ne vsi. FOTO: Humonia Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Nekateri imajo srečo, da se lahko na delovnem mestu ohladijo. A ne vsi. FOTO: Humonia Getty Images/istockphoto

V teh dneh nas je dosegel prvi pravi vročinski val v tem poletju. Temperature so se ponekod že dvignile nad 30 stopinj in tisti, ki težje prenašajo vročino, že občutijo prve težave. Temperature seveda vplivajo tudi na našo delovno vnemo na delovnem mestu, in če ni klimatiziranih delovnih prostorov, vas popolnoma razumemo, če ste že pomislili, da bi se umaknili v hladnejše okolje ali odklonili delo.

Kje je meja dopustnega?

Ustrezno temperaturo predpisuje pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih. V 25. členu zakona piše, da mora delodajalec zagotoviti, da temperatura zraka v delovnih prostorih med delovnim časom ustreza fiziološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in fizične obremenitve delavcev pri delu, razen v hladilnicah, kjer upošteva merila za delo v mrazu.

image_alt
Prihaja poletje in z njim visoke temperature. Pazite se dehidracije

V nadaljevanju tega zakona piše, da mora delodajalec za izpolnjevanje zahtev iz prejšnjega odstavka upoštevati določila slovenskih standardov za toplotno udobje.

Meja je postavljena pri 28 stopinjah Celzija, kar pomeni, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 °C. Izjema so t. i. vroči delovni prostori, kjer temperatura zraka lahko preseže 28 °C, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da v pomožnih prostorih, hodnikih in na stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od 20 °C.

Lahko odklonite delo?

Da! To vam omogoča zakon o varnosti in zdravju pri delu. A pozor! To lahko zaposleni stori le, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje, ker delodajalec ni izvedel predpisanih varnostnih ukrepov, zahtevati pa mora tudi, da se nevarnost odpravi. Ob tem lahko dodamo še, da je inšpektorat za delo pred leti že podal mnenje, da občasno (zlasti poletno) višanje temperature na več kot 28 stopinj Celzija v večini primerov ne predstavlja neposrednega ogrožanja zdravja in življenja delavca, lahko pa predstavlja določena tveganja za kardiovaskularne bolnike.

image_alt
Če je vroče, ni potrebe, da še mi pregorimo. Pijte po pameti

Kako preprečimo težave, ki lahko nastanejo ob vročini?

• Čez dan upočasnite in zmanjšajte svoje dejavnosti. Tiste, ki niso nujne in obvezujoče, izpustite, preostale pa, če je le mogoče, opravite, ko še ni tako zelo vroče (od 5. do 9. ure).

• Zadržujte se v zaprtih prostorih. V nižjih nadstropjih je vročina manjša, ko pa imate opravke v javnih zgradbah (javne ustanove, trgovine, gostišča), se odločite za tiste s klimo.

• Uživajte lahko hrano in ne pozabite, da se v vročini hrana hitreje pokvari.

• Uživajte zadosti tekočine, predvsem brezalkoholnih pijač in hladne vode iz pipe.

• Pomembno je vedeti, da poleti pijemo tudi, če nismo žejni, saj tako nadomeščamo tekočino, ko jo izgubljamo s potenjem.

• Zjutraj, ko še ni vroče, prezračite stanovanje in ga potem zatemnite.

• Obleka naj bo lahka in ohlapnejša.

• Ne pozabite na zaščito pred soncem, če že morate na prosto: sončna očala, pokrivalo za glavo, primerna oblačila in zaščitna krema.

• Spremljajte napovedi in opozorila za vremensko napoved.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije