NOVI GUVERNER

Kdo bo na čelu Banke Slovenije? Pahor razkril kandidate

Že pred objavo imen sta se v medijih kot možna kandidata omenjala ekonomista Damijan in Masten.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je prejel pet predlogov kandidatur za guvernerja Banke Slovenije. Za položaj so predlagani: dr. Jože Damijan, mag. Eva Lorenčič, dr. Igor MastenTomaž Toplak in mag. Boštjan Vasle

Predsednik  bo s prijavljenimi kandidaturami seznanil vodje poslanskih skupin v sredo in četrtek, 7. in 8. novembra, ko se bo nadaljevalo posvetovanje o izbiri ene od dveh kandidatk za mesto sodnice oziroma sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, prof. dr. Katje Šugman Stubbs in prof. dr. Verice Trstenjak. O izbiri kandidata za položaj guvernerja Banke Slovenije se bo z vodji poslanskih skupin formalno posvetoval sredi novembra. Državni zbor o kandidatu glasuje najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46. 

Že pred objavo imen sta se v medijih kot možna kandidata omenjala ekonomista Damijan in Masten, ki naj bi uživala podporo nekaterih strank. Nova imena so Vasle, ki je v. d. direktorja Urada za makroekonomske analize in razvoj, Lorenčičeva, ki je zaposlena v Evropski centralni banki, in Toplak, nekdanji predsednik uprave Kapitalske družbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije