Kaj narediti, če ste plačali dopust v državi, kjer razsaja koronavirus

Če ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje potovanje na to območje ali so zaprte meje, potovanja ne bo mogoče izvesti. 
Fotografija:  FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
 FOTO: Gettyimages

Zaradi novega koronavirusa, ki se hitro širi po svetu, je marsikje nastala prava panika. Mnogi, ki so se vrnili iz tujine, so v strahu, da so se okužili, tisti, ki imajo načrtovan oddih zunaj naših meja, pa po nekaterih naših informacijah odpovedujejo poti. Da imajo izjemno veliko dela in veliko vprašanj na temo, kakšne so njihove pravice v takšnih primerih, nam pritrjujejo tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer pravijo, da potrošnike zanima, ali so upravičeni do odpovedi potovanja in rezervacij ter ali jim v tem primeru pripada vračilo denarja.

Na turistični agenciji Kompas sicer pravijo, da v zadnjem času kljub novemu virusu ni večjega števila odpovedi kot sicer.

Gre za višjo silo


»Potrošnikom predlagamo, da na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve preverijo, ali je izdano kakšno obvestilo ali opozorilo glede potovanja v posamezne kraje, države ali dele držav. Če ministrstvo potovanje odsvetuje, je to gotovo utemeljen razlog za odpoved potovanja. V drugih primerih naj se obrnejo po pojasnila na turistično agencijo in se poskušajo dogovoriti o odstopu ali spremembi datuma potovanja. Vsekakor tudi agencijam ne more biti v interesu, da bi potrošnike pošiljale na ogrožena območja in se igrale z njihovo varnostjo,« pojasnjujejo v svetovalni pisarni ZPS.

Temu pritrjujejo tudi na Kompasu, kjer pravijo, da če ima potnik plačan oddih v mesta, ki so v karanteni in na ministrstvu za zunanje zadeve odsvetujejo potovanje v posamezno državo, potovanja ni možno izvesti. Odpoved pa izvedejo brez stroškov. »V primeru odsvetovanja potovanja ali zaprtja meje lahko rečemo, da gre za višjo silo.«

Pri ZPS še pojasnjujejo, kakšne so pravice potrošnikov, če se pred odhodom  na potovanje pojavijo izredne okoliščine. »Zakon o varstvu potrošnikov določa, da kadar se pred začetkom potovanja v kraju potovanja ali v neposredni bližini pojavijo neizogibne in izredne okoliščine, ki bistveno vplivajo na izvedbo turističnega paketa, potrošnik lahko od pogodbe odstopi in je upravičen do povračila vseh plačil brez plačila kakršne koli odstopnine. Izolacija oziroma karantena bi vsekakor morala šteti za takšne okoliščine, najverjetneje pa bi v tem primeru že sama turistična agencija potovanje odpovedala in potrošniku vrnila denar. «

Ob tem še dodajajo, da mora organizator potrošniku potovanja povrniti vsa opravljena plačila, ne pa tudi morebitnih drugih stroškov, ki jih je imel potrošnik, saj zakon, kot rečeno, v takem primeru izključuje odškodninske zahtevke potrošnika.
 

Kam ni varno? 


Ministrstvo za zunanje zadeve je na twitterju izpostavilo, da odsvetujejo potovanje na Kitajsko, v Južno Korejo in Iran. Oblasti pa bodo posebej pozorne pri vstopu v Italijo, Argentino in Španijo (tudi na Balearske in Kanarske otoke). Prepoved vstopa v državo tujcem, ki so bili predhodno v Aziji, so uvedli v Izraelu. 

Če se odpravljate v tujino, pred odhodom nujno preverite, kakšno je stanje v državi in kakšne napotke imajo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Kako se koronavirus širi po svetu, pa prikazuje tudi spodnja interaktivna karta. 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije