KORONAVIRUS

Prihaja nova zaostritev ukrepov? Tako odgovarja Jelko Kacin

Včeraj je umrlo največ bolnikov do zdaj.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: RTV Slovenija

Včeraj je umrlo skupno 66 oseb, je danes razkril Jelko Kacin. To je največ od začetka epidemije. Svojcem pokojnikov je izrekel sožalje, razkril pa je tudi, da se pojavljajo nova žarišča. »Ponovno se krepijo žarišča ob Ljubljani, ki ima 176 novo okuženih. V Šmartnem pri Litiji je bilo kar 45 novih okužb. Gre za novo žarišče v tamkajšnjem domu za starejše občane (DSO), kjer so imeli od 45 kar 30 okužb v domu.« Med občinami je izpostavil Koper 44, Postojna 23, Tolmin 21. V Žalcu je bilo 20 okužb, enako število tudi v Zagorju ob Savi. V Mariboru je bilo 61 okužb, v Pesnici pa 13.

Tudi včeraj so v domovih ugotovili veliko novih okužb, med stanovalci kar 223. Še 61 okužb je bilo na novo potrjenih pri zaposlenih, od tega 36 pri zdravstvenih delavcih. Skupaj torej 284 oziroma kar 17,5 odstotka od vseh včeraj.

Zaposleni izgorevajo

Matjaž Vogrin iz UKC Maribor je izpostavil, da imajo precej odsotnega osebja. Nekaj zaradi okužb, nekaj pa tudi zaradi izgorelosti. Primerjal je prvi in drugi val in dejal, da so pri njih v bolnišnici v drugem obravnavali 10-krat več pacientov kot v prvem. Do zdaj so opravili tudi 1000 do 1500 asimptomatskih testiranj zaposlenih in odkrili, da je asimptomatskih kakšnih pet odstotkov zaposlenih, kar pomeni veliko nevarnost za delo. Opozoril je, da prihaja do vedno večjega pritiska od DSO. V eni od športnih dvoran v Mariboru so že namestili 40 do 60 starostnikov. Treba bo poiskati kader, Vogrin pa omenja še pomanjkanje opreme (jeklenke s kisikom in njihovo polnjenje).

Vogrin je še pojasnil, da so umrli, ki so bili pred smrtjo pozitivni na novi koronavirus, bili večinoma starejši, a meni, da bi bi še lahko živeli, če ne bi imeli covida 19. Po njegovih podatkih je smrti v novembru za 70 odstotkov več kot leta 2019.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije