ILEGALNE MIGRACIJE

Janševa SDS Goloba poziva: Vojsko na meje in ustavite odstranjevanja ograje

V največji opozicijski stranki zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za notranje zadeve.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je predstavila vsebino zahteve za sklic nujne seje odbora DZ za notranje zadeve. Od vlade in notranjega ministrstva pričakuje, da zaradi naraščajočega števila nezakonitih prehodov meje nanjo znova pošlje vojsko, se s Hrvaško dogovori za mešane patrulje in ustavi odstranjevanje ograje na meji.

Število nezakonitih vstopov narašča

Bah Žibertova je poudarila, da število nezakonitih vstopov v državo narašča. Od začetka leta do konca julija jih je policija zabeležila 26.871, medtem ko jih je bilo lani v istem obdobju 10.103, je objavljeno na spletnih straneh Generalne policijske uprave.

Anja Bah Žibert FOTO: Sds
Anja Bah Žibert FOTO: Sds

»To so številke, ki so skrb vzbujajoče in zahtevajo hitro ukrepanje, vse to pa je odraz nedopustne vladne politike odprtih vrat za migrante,« meni Bah Žibertova. Na porast številk po njenem mnenju vpliva tudi nerazumna odločitev vlade, da z meje začne odstranjevati t. i. varovalno ograjo.

Najhuje je po njenih besedah v obmejnem naselju Rigonce, kjer so policisti samo 23. avgusta obravnavali 330 nezakonitih prehodov. Ker se okoli 80 odstotkov nelegalnih prehodov meje zgodi ravno v tem naselju, v poslanski skupini SDS predlagajo, da sejo odbora DZ za notranje zadeve skličejo v občini Brežice, v kateri je to naselje. »Da ti ljudje vedo, da so slišani,« je dejala.

Policisti kot taksisti, ki le prevažajo migrante iz meje v center?

Na matičnem odboru DZ bo poslanska skupina SDS na glasovanje dala še sklep, s katerim notranje ministrstvo poziva k sprejemu in izvedbi ukrepov za zagotovitev varnosti prebivalcev in preprečitev nezakonitih prehodov meje, ter sklep, s katerim vlado in notranje ministrstvo poziva k takojšnji ustavitvi vseh aktivnosti, povezanih z odstranjevanjem ograje na južni meji. Bah Žibertova namreč meni, da prebivalci z migracijami najbolj obremenjenih območij pričakujejo, da se bo ograja celo dodatno postavila.

image_alt
Incident pred azilnim domom v Ljubljani: »Strah nas je! Na nas so se spravili s palicami.«

Policisti morajo zato nehati biti taksisti, ki le prevažajo migrante iz meje v center, je ponazorila. Rešitev je po njenem mnenju v tem, da se slovenska politika dogovori s hrvaškimi kolegi in po potrebi uvede skupne patrulje na meji. Poslanska skupina SDS bi znova na mejo poslala tudi Slovensko vojsko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije