POLITIČNA MATEMATIKA

Janševa koalicija pred razpadom? Mesec napovedal vložitev nezaupnice

Počivalšek je pozval k umiritvi načina komuniciranja.
Fotografija: Počivalšek je prejšnji teden nekdanjemu ministru v Janševi vladi dal košarico. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Počivalšek je prejšnji teden nekdanjemu ministru v Janševi vladi dal košarico. FOTO: Delo

Večji del opozicije (LMŠ, Levica, SD in SAB) se je poenotil pod pobudo Jožeta P. Damijana, ki je predlagal ustanovitev Koalicije ustavnega loka (KUL), da pa bi lahko zamenjali vlado Janeza Janše s konstruktivno nezaupnico, potrebujejo v parlamentu 46 glasov. Doslej so dobili košarico NSi Mateja Tonina in SMC Zdravka Počivalška.
 
Preberite tudi:

Janša priznal, kaj je bila edina napaka njegove vlade



Potem ko sta Damijanovo pobudo zavrnila Počivalšek in Tonin, Desus pa še ni rekel, ali bi bil pripravljen sodelovati v novi vladi, je nekdanji minister v prvi Janševi vladi v intervju zatrdil, da že imajo potrebnih 46 glasov. Politična matematika je jasna; KUL mora v svoje vrste zvabiti ne le Desusovih poslancev, ampak bi potreboval tudi še najmanj dva glasova poslancev SMC. Zato so bili ti poslanci v zadnjih tednih pogosto na tnalu, saj naj bi padale ponudbe za prestope. Iz SMC so danes sporočili, da je Počivalšek na srečanju s poslansko skupino stranke predstavil vsebino pogovora z Damijanom. »Vseh osem poslank in poslancev je enotno podprlo odločitev vodstva stranke, da sestavljanje nove vlade ni smiselno,« so sporočili iz stranke, ki je pod vodstvom Mira Cerarja na volitvah leta 2014 dosegla najboljši rezultat v zgodovini Slovenije.

Želijo več konstruktivnega pogovora z opozicijo

»Namesto spodkopavanja delovanja vlade, je sedaj nujno sodelovanje vseh družbenih in političnih sil. SMC je stranka dialoga in sodelovanja, ki želi presegati škodljivi razkol v političnem prostoru. Slovenija se sooča z zdravstveno in ekonomsko krizo, ki terja operativno in učinkovito delo. Sodelovanje v koaliciji poteka korektno in učinkovito, želeli pa bi več konstruktivnega pogovora z opozicijo,« so še sporočili iz stranke. »Težave pred nami so prevelike, da bi jih lahko premagali ob tako ostrem boju med koalicijo in opozicijo,« je poudaril Počivalšek. »Zato pozivam vse, tako opozicijo kot tudi naše koalicijske partnerje, da vsi skupaj umirimo način komuniciranja in naredimo še en poskus oblikovanja širokega partnerstva med vlado in opozicijo za spopad s tem največjim izzivom trenutnega časa.«

Čas je, da presekamo špekulacije o možnostih konstruktivne nezaupnice in se namesto tega posvetimo boljšemu sodelovanju vseh pri zajezitvi epidemije in ukrepih za gospodarsko in zdravstveno okrevanje. Samo skupaj lahko premagamo epidemijo, so še zapisali v stranki, ki bi lahko bila (ali pa vsaj nekateri njeni poslanci) jeziček na tehtnici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije